Грчкој остало да договори још 2,3 милијарде евра штедње

Маратонски преговори Грчке и њених међународних кредитора свели су се на буџетску штедњу од двије до три милијарде евра, изјавио је у Атини званичник грчког Министарства финансија. „Тројка” кредитора, Европска унија (ЕУ), Европска централна банка (ЕЦБ) и Међународни монетарни фонд (ММФ) прихватила је грчке мјере „тешке од 8,5 до 9,5 милијарди евра”, које су дио […]

четвртак, септембар 20, 2012 / 08:18

Маратонски преговори Грчке и њених међународних кредитора свели су се на буџетску штедњу од двије до три милијарде евра, изјавио је у Атини званичник грчког Министарства финансија.

„Тројка” кредитора, Европска унија (ЕУ), Европска централна банка (ЕЦБ) и Међународни монетарни фонд (ММФ) прихватила је грчке мјере „тешке од 8,5 до 9,5 милијарди евра”, које су дио већег пакета вриједног 11,5 милијарди.

Званична Атина је пристала на те мјере да би осигурала исплату следеће транше међународне помоћи, вриједне 31,5 милијарди евра, која јој је неопходна да избјегне банкрот, пренијела је француска новинска агенција АФП.

Поменути званичник је, међутим, навео да је неопходно да коалициони партнери из социјалистичке партије Пасок и љевичарске Димар прихвате приједлог министра финансија Јаниса Стурнараса, који води преговоре са кредиторима.

Према писању грчких медија, коалициони партнери размимоилазе се у мишљењима око предлога да се старосна граница за одлазак у пензију помјери на 67 са садашњих 65 година, што је потез који би обезбиједио значајну уштеду и задовољио „тројку”.

Стурнарас је у уторак рекао да су преговори „тешки”, али да је око двије трећине програма штедње финализовано и да је Грчка на правом путу и близу постизања договора са међународним кредиторима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *