Грчки и српски предсједник отворили обновљену Кулу Небојша

Председници Србије и Грчке, Борис Тадић и Каролос Папуљас свечано су данас отворили реновирану Кулу Небојша уз поруку председника да је она симбол визије Риге од Фере о независности и слободи балканских народа и њиховом братству и да је слободно мишљење препоставка формирања нове културе. Предсjедник Србије рекао је на отварању Небојшине куле да овај […]

петак, април 29, 2011 / 18:30

Председници Србије и Грчке, Борис Тадић и Каролос Папуљас свечано су данас отворили реновирану Кулу Небојша уз поруку председника да је она симбол визије Риге од Фере о независности и слободи балканских народа и њиховом братству и да је слободно мишљење препоставка формирања нове културе.

Предсjедник Србије рекао је на отварању Небојшине куле да овај споменик постаје битно мjесто повезивања два народа, као и мjесто окупљања људи из свијета културе и грађана уопште, који вјерују у заједничке идеале и европску будућност.

Грчки предсједник Кароло Папуљас истакао је да се Небојшиној кули обраћа са посебним емоцијама, јер је грчки национални херој Рига од Фере, иначе заточен у овој кули у вријеме турске владавине, идеолог повезивања балканских држава и претеча европског уједињења.

„Отварајући Небојшину кулу ми одајемо пошту Риги од Фере, творцу и идеологу који је дао свој живот за визију национане независности балканских народа и њиховог братства”, рекао је Папуљас.

Градоначелник Београда Драган Ђилас истакао је да Небојшина кула није више само историјски споменик, већ свједочанство о животу за вријеме турске владавине и симбол борбе и освајања слободе.

Подсјетивши да је грчка донација за реновирање Небојшине куле највећа донација коју је град Београд било када добио у сфери културе, Ђилас је додао да овај споменик својом обновом добија нови значај и укључује се у културни живот Београда. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *