Грчка: Сукоби због рудника злата

Неколико стотина присталица и противника сукобило се на сјеверу Грчке због рудника злата на Халкидикију, који је 2012. године преузела канадска компанија „Елдорадо голд”, саопштила је данас полиција. Сукоби су избили јуче између више од 2.000 присталица и 850 противника рудника. Нико није ухапшен, али је са обе стране било повријеђених. Пројекат канадске компаније на […]

недеља, април 5, 2015 / 23:57

Неколико стотина присталица и противника сукобило се на сјеверу Грчке због рудника злата на Халкидикију, који је 2012. године преузела канадска компанија „Елдорадо голд”, саопштила је данас полиција.

Сукоби су избили јуче између више од 2.000 присталица и 850 противника рудника. Нико није ухапшен, али је са обе стране било повријеђених.

Пројекат канадске компаније на Халкидикију оштро је подијелио грађане.

Једни страхују да ће се тиме угрозити животна среднина, као и туризам, док други сматрају да је добро што ће скоро 2.000 људи добити посао у вријеме економске кризе, пренијела је агенција АП.

И раније су одржавани протести због рудника у месту Скуријес, али је ово први пут да су се присталице и противници сукобили.

„Елдорадо” је 2012. године преузео рудник, обећавши да ће за пет година инвестирати милијарду долара.

Лист „Екатимерини” наводи да је недавно грчка влада поништила дозволу за рад у том руднику да би „могла да размотри околности под којима је она издата”.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *