Грчка: Сезону извукли Руси и Кинези

Двогодишња рецесија и стална политичка напетост у Грчкој преокренуле су тренд у географском поријеклу гостију овог љета: на прво мјесто “скочили су” Кинези и Руси, док су традиционално присутни Нијемци, Британци, Холанђани и Французи далеко иза њих. У односу на претходну сезону било је више гостију из Србије и Бугарске, али и Израела с обзиром […]

субота, август 25, 2012 / 15:34

Двогодишња рецесија и стална политичка напетост у Грчкој преокренуле су тренд у географском поријеклу гостију овог љета: на прво мјесто “скочили су” Кинези и Руси, док су традиционално присутни Нијемци, Британци, Холанђани и Французи далеко иза њих.

У односу на претходну сезону било је више гостију из Србије и Бугарске, али и Израела с обзиром да је јеврејска заједница до избијања Другог свјетског рата имала снажно упориште у тој земљи. Све већи број Руса на грчким обалама објашњава се тјешњим везама двије хришћанске земље и повећаним интересовањем Руса за грчке некретнине и пољопривреду. Кина је такође повећала инвестиције у Грчкој, док су кинески туристи опчињени културним чарима античке Грчке, пише портал Грчки репортер.

Туризам који у ствара чак 16,5% грчког бруто домаћег производа и запошљава једног од пет Грка, доживио је озбиљан ударац због рецесије кроз коју земља пролази.

Након прошле године која је била рекордна по броју туриста, двогодишња рецесија је узела данак јер се очекује да ће ове године приходи од туризма бити 15% мањи него прошле, а и број туриста ће бити мањи, оцијенио је предсједник Асоцијације грчких туристичких предузећа Андреас Андреадис.

Иако у Грчкој и даље има пуно гостију, нарочито из Кине и из богатијих земаља бившег совјетског блока, утицај опште економске климе на сектор је велики јер је куповна моћ туриста мања, порези су већи, а пензије грчких радника значајно смањене.

Према подацима њемачке ТУИ Травел агенције, број посјета Нијемаца је пао 30% у 2012. на око 700.000. Французи више воле Тунис ове године будући да су тензије након арапског пролећа мало спласле.

Грчка губи уобичајене госте

Будући да су немири под контролом и у другим сјеверноафричким земљама као што су Египат, Либија и Мароко, туристи се мање плаше да посјете ове земље, па су њима земијенили Грчку као љетњу дестинацију.

Да ствар буде озбиљнија, Турска води испред Грчке по броју туриста, јер Истанбул све више добија епитете свјетског града док је Атина уздрмана штрајковима и криминалом.

Грчка губи такође још једно традиционално тржиште – италијанско, јер и италијансска влада апелује на своје грађане да остану у својој земљи.

Осим опоравка туризма у афричким земљама, постоји још један разлог зашто туристи избјегавају Грчку. Криза и страх да би земља могла да изађе из евро зоне утичу на слику који туристи имају о овој земљи.

Сама помисао да би изненадни банкрот довео до политичке нестабилности и још више протеста, штрајкова и побуна, плаши туристе. То је разлог пада броја туриста из Велике Британије и Холандије.

За многе Нијемце, путовање у Грчку овог љета је било ризично због растућег непријатељства двије земље. Неки њемачки медији су пласирали негативну слику о Грчкој због чега су Нијемци који су раније долазили звали своје пријатеље у Грчкој да питају да ли треба да понесу храну и лијекове са собом.

Са друге стране, Грчка је привукла нове туристе, као што су Израелци, Срби, Бугари, Индијци и Арапи. Према подацима грчких агенција, гости из овох земаља су током године отказали неке аранжмане, али су се „вратили“ након парламентарних избора 17. јуна.

Нове везе са Русијом и Кином

Русија на Грчку гледа као православну пријатељску земљу и двије земље покушавају да унаприједе сарадњу након дугог периода захлађења у односима.

Руски интереси на планини Атос и у манастирима на Халкидикију, улагање у грчке некретнине и пољопривреду, као и геостратешки значај Грчке у јужном Медитерану неки су од кључних разлога за све већи број руских туриста на грчкој обали.

Број кинеских туриста се значајно повећао у посљедње двије године будући да је Кина проширила своје инвестиције у овој презадуженој земљи. Кина је унапредила сарадњу са Грчком у разним областима као што су извоз вина и маслиновог уља, технологије и инфраструктура, док кинески туристи тврде да су фасцинирани античком културом, историјом и умјетношћу.

Све је више и туриста из сусједних балканских земаља, нарочито у сјеверној Грчкој. Регион Солуна је васкрснуо због доласка Срба, Бугара и нарочито Израелаца које привлачи чињеница да је јеврејска заједница имала снажно упориште у Грчкој прије холокауста у Другом свјетском рату.

Софија Калциегери, општински службеник на острву Сифнос казала је да љетња сезона добро протиче, а да је нарочито повећан број Француза. За Егејско море су се такође одлучили Кинези, Јапанци и Руси, али се локални привредници жале да је потрошња мања у продавницама и ресторанима.

Предсједник градског вијећа Санторинији, Арис Хоридис, такође је потврдио да се повећао број долазака туриста у посљедња два мјесеца .

„Август је био мјесец Европљана и Грка, али и руски туристи су се први пут појавили на Санторинију“, рекао је он и додао да је било и гостију из Кине, Турске и других земаља бившег источног блока.

Портал наводи и да су у јавности оцрњене иницијативе Националне туристичке организације Грчке да се љепоте земље промовишу кроз вијести да њемачки министри љетују у Грчкој и да холивудске звијезде крстаре Јонским и Егејским морем, ипак помогле да се врате туристи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *