Грчка потписује велики гасни споразум са Русијом?

Грчка ће наредне седмице потписати споразум о испоруци гаса са Русијом који би Атини могао да донесе између три и пет милијарди евра, пише њемачки магазин Шпигл, позивајући се на званичника владајуће партије „Сириза“. Грчка би могла да прими унапријед финансијска средства од Русије на основу будуће добити од гасовода, пише „Шпигл“. Лист наводи да […]

понедељак, април 20, 2015 / 01:00

Грчка ће наредне седмице потписати споразум о испоруци гаса са Русијом који би Атини могао да донесе између три и пет милијарди евра, пише њемачки магазин Шпигл, позивајући се на званичника владајуће партије „Сириза“.

Грчка би могла да прими унапријед финансијска средства од Русије на основу будуће добити од гасовода, пише „Шпигл“.

Лист наводи да би споразум могао да буде потписан у уторак, 21. априла, а Москва би одмах исплатила суму између три и пет милијарди евра.

Неименовани званичник Сиризе наводи да би тај споразум могао да представља преокрет за Грчку.

Грчко Министарство енергетике саопштило је прошле седмице да ће Атина вратити Москви тај дуг након 2019. године, када се очекује почетак рада гасовода.

Током посјете Москви почетком мјесеца грчки премијер Алексис Ципрас изразио је интерес за учествовање у градњи гасовода који би пребацивао руски гас у Европу преко Турске и Грчке. 

Њемачки министар финансија, Волфганг Шојбле саопштио је да је задовољан што ће Грчка потписати споразум са Русијом о испоруци гаса, али сматра да то неће ријешити економске проблеме Атине.

„Сретан сам због Грчке, али мислим да то неће ријешити проблеме које Атина има у испуњавању обавеза из меморандума о разумијевању са европским партнерима“, рекао је Шојбле новинарима на маргинама састанка Међународног монетарног фонда (ММФ) и Свјетске банке (СБ) у Вашингтону.

Русија је у суботу оповргнула њемачке медије који су пренијели да би већ у уторак могла с Грчком потписати споразум о гасоводу чиме би се у благајну владе у Атени слило пет милијарда евра.

"Не, нема таква споразума", рекао је гласноговорник Кремља Дмитриј Песков, јавља агенција РИА.

Песков је поновио да Грци нису тражили финанцијску помоћ током недавне посјете грчког премијера Алексиса Ципраса Москви.

"Природно, говорило се о сарадњи у енергетици. Природно… договорено је на нивоу стручњака да ће се разматрати сва питања у енергетици, но Русија није обећала финанцијску помоћ јер је нико није затражио", рекао је Песков.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *