Грчка: Плаћамо све следеће недеље

Грчка би требало да буде у стању да сљедеће недјеље испуни све своје финансијске обавезе. Грчка ће извршити и отплату једне рате дуга ММФ-у, као и да исплати плате запосленима у државном сектору и пензије, рекао је извор из Владе за АФП. „Све што мора да се плати сљедеће недјеље – ММФ, плате, пензије, биће […]

субота, април 4, 2015 / 13:21

Грчка би требало да буде у стању да сљедеће недјеље испуни све своје финансијске обавезе.

Грчка ће извршити и отплату једне рате дуга ММФ-у, као и да исплати плате запосленима у државном сектору и пензије, рекао је извор из Владе за АФП.

„Све што мора да се плати сљедеће недјеље – ММФ, плате, пензије, биће исплаћено“, рекао је извор, док је финансијска ситуација у Грчкој протеклих дана тема невјероватне какофоније, пише АФП.

Тај извор није конкретно рекао ништа о раније одложеној исплати 250 милиона евра камате за обвезнице, ни о продужењу важења државних записа вриједности 2,4 милијарде евра са роком доспијећа 13. и 17. априла, али други извор, веома упућен у та питања, изјавио је за АФП да нема забринутости ни за те и друге исплате.

Грчка држава треба да ММФ-у 9. априла исплати 460 милиона евра, а посљедњих дана се бескрајно спекулише о њеној способности да то учини.

Сумње је нарочито подстакло писмо које је половином марта њемачкој канцеларки Ангели Меркел послао грчки премијер Алексис Ципрас, у којем је упозорио да ће, без хитне исплате помоћи ЕУ Грчкој током наредних недјеља, бити „немогуће“ сервисирање дуга, и указао да Влада жели да у првом реду изврши обавезе према запосленима у државном сектору.

Ако Грчкој буде недостајало новца за исплате, посљедице би било тешко израчунати, додаје АФП.

Од четвртка увече, неколико званичника је увјеравало да ће рок од 9. априла била поштован, а Влада је потврдила у петак да запослени у државном сектору неће бити заборављени.

За сљедећу недељу планиране су још два у низу састанака стручњака у зони евра.

Грчка влада је у петак увече показала велики оптимизам о успјешном исходу тих преговора. Други извор из Владе је тако примјетио позитивну „промјену тона“ европских извора у писању штампе о Грчкој.

У тим преговорима партнери Грчке треба да до краја априла одобре списак реформи да би грчка држава могла да се нада исплати 7,2 милијарде евра преостале европске кредитне помоћи, задржане још прошле јесени.

Финансијска ситуација Грчке изгледа све несигурнија, уз значајан и непрестан одлив капитала из банака и непрекидан пад пореских прихода још од прије избора који су крајем јануара довели на власт популистичку странку Сириза и њеног партнера с крајње националистичке деснице, „Партију независних Грка“. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *