Грчка: Парламент подржао приједлог, али не и цијела Сириза

Грчки парламент подржао је рано јутрос предлог закона о хитним мјерама за вођење преговора и закључивање споразума са Европским стабилизационим механизмом (ЕСМ), јавиле су агенције. За предложене мјере гласало је 229 посланика, 64 је било против, а шесторо уздржано. Владајућа Сириза одобрила је Закон, захваљујући подршци проевропских опозиционих партија, док је неколико посланика владајуће коалиције, […]

четвртак, јул 16, 2015 / 11:36

Грчки парламент подржао је рано јутрос предлог закона о хитним мјерама за вођење преговора и закључивање споразума са Европским стабилизационим механизмом (ЕСМ), јавиле су агенције.

За предложене мјере гласало је 229 посланика, 64 је било против, а шесторо уздржано.

Владајућа Сириза одобрила је Закон, захваљујући подршци проевропских опозиционих партија, док је неколико посланика владајуће коалиције, укључујући донедавног министра финансија Јаниса Варуфакиса, гласало против.

Подршку је дала већина владајуће коалиције Сиризе и Независних Грка, као и опозиционе Нове демократије, ПАСОК-а и Реке (То Потами), док су против били Комунистичка партија и десничарска Златна зора.

Посланици су о докумену гласали појединачно на пленарној седници скупштине.

Агенције наводе и да су међу онима који су били против и министар енергетике Панајотис Лафазанис из Сиризе, замјеница министра финансија која је поднијела оставку Нађа Валавани, и први замјеник министра здравља Димитрис Стратулис, први замјеник министра одбране Костас Исихос.

Против је гласало око 30 посланика Сиризе, а неколико се уздржало, наводи РИА Новости.

Премијер Алексис Ципрас, чија се странка замало поцијепала током овог процеса, нагласио је да се не слаже с овим драконским споразумом али да земља није имала други избор, уколико жели да остане у еврозони.

“Нећемо одустати од обећања да се до краја боримо за права радника. Нема другог начина, осим да сви ми подијелимо терет ове одговорности”, рекао је Ципрас у парламенту.

У међувремену, предсједавајући Еврогрупе Јерун Дијселблум, потврдио је на Твитеру да ће данас бити одржана телефонска конференција министара финансија еврозоне, како би се утврдило да ли је Грчка усвојила све мјере које су кредитори захтијевали за отпочињање преговора о трећем пакету помоћи.

Посланици грчког парламента имали су рок до четвртка у поноћ да се изјасне о приједлогу закона о строгим мјерама штедње које међународни кредитори захтијевају од Атине у замену за доделу трећег пакета помоћи.

Међу мјерама о којима су се грчки посланици изјашњавали су: подизање пореза на додату вриједност (ПДВ), независност статистичке службе, реформа пензионог система, јачање финансијског сектора, смањење ненаплативих зајмова и елиминисање политичког утицаја на банкарски сектор, либерализација привреде, приватизација електродистибуционе мреже, реформа тржишта рада.

Атина: Сукоби полиције и демонстраната

Противници мјера штедње гађали су синоћ полицију димним бомбама испред зграде парламента у Атини. Парламент расправља о мјерама које Грчка мора да спроведе.

Полиција је одговорила сузавцем, након чега је више стотина демонстраната побјегло са атинског трга Синтагма.

Нешто раније, више хиљада демонстраната изашло је на улице Атине током дана протеста због новог договора о финансијској помоћи којим је Грчка спашена од банкрота, али ће бити проведене додатне реформе.

Непосредно пред сукобе са полицијом, демонстранти су марширали носећи транспаренте са слоганима попут “Откажите помоћ!” и “Не политици ЕУ, Европске централне банке и Међународног монетарног фонда”, преносе агенције.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *