Грчка откупљује дио свог дуга

Грчка је у петак закључила прву фазу деликатне операције откупа свог дуга од повјерилаца, покренуте у понедељак, од чијег успјеха зависи наставак исплата кредитне помоћи ЕУ и ММФ. Први резултати откупа биће доступни у суботу, сазнала је агенција АФП у Министарству финансија. Откуп дијела дуга, договорен на последњем састанку министара финансија еврозоне крајем новембра, очекује […]

петак, децембар 7, 2012 / 23:17

Грчка је у петак закључила прву фазу деликатне операције откупа свог дуга од повјерилаца, покренуте у понедељак, од чијег успјеха зависи наставак исплата кредитне помоћи ЕУ и ММФ.

Први резултати откупа биће доступни у суботу, сазнала је агенција АФП у Министарству финансија.

Откуп дијела дуга, договорен на последњем састанку министара финансија еврозоне крајем новембра, очекује се да смањи грчки дуг за око 20 милијарди евра. То је половина износа потребног да би се постигла прихватљива стопа смањења укупног државног дуга на 124 одсто БДП Грчке 2020. године.

У понедељак је приватним кредиторима – банке, хеџ фондови – имаоцима грчких обвезница у замјену за те обвезнице понуђено до 10 милијарди евра у обвезницама Европског фонда за помоћ (ЕФСФ).

Грчке банке које и даље држе око 15 милијарди евра обвезница после брисања дијела дуга Грчке договореног прошле зиме (ПСИ), одржале су у петак заједнички састанак да одлуче о износу свог учешћа у откупу државног дуга.

Оне су последњих неколико мјесеци многе од тих обвезница купиле на тржишту по повољним цијенама, те би требало да сада направе значајан профит продајом грчкој држави.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *