Грчка: Милијарде кренуле према кредиторима, банке отворене

Влада Грчке дала је јутрос налог за отплату 6,8 милијарди евра дуга кредиторима, саопштило је Министарство финансија. Ријеч је о новцу који Грчка дугује Европској централној банци, Међународном монетарном фонду и централној банци Грчке, рекао је званичник Министарства који није желио да буде именован. Грчке банке данас су поново отворене послије три седмице, а на […]

понедељак, јул 20, 2015 / 12:58

Влада Грчке дала је јутрос налог за отплату 6,8 милијарди евра дуга кредиторима, саопштило је Министарство финансија.

Ријеч је о новцу који Грчка дугује Европској централној банци, Међународном монетарном фонду и централној банци Грчке, рекао је званичник Министарства који није желио да буде именован.

Грчке банке данас су поново отворене послије три седмице, а на снази су и даље мјере контроле капитала, да би се спријечило прекомјерно подизање новца и економски колапс. Берза у Атини и даље је затворена.

Грађани су се данас окупили у редовима испред банака, које су обновиле неке основне услуге. И даље је на снази ограничење за подизање новца од 60 евра на дан, односно 420 евра седмично, пренио је лист "Екатимерини".

Ово су први знаци стабилизације, али разговори о трећем пакету финансијске помоћи за Грчку тек предстоје. Њемачки канцелар Ангела Меркел рекла је да исплата помоћи мора да сачека да Атина испуни услове да би добила нова средства.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *