Грци разматрају повећању ПДВ на егејска острва

Тема пореза на додату вриједност (ПДВ) на популарним егејским острвима вратила се на велика врата упркос недавном порицању канцеларије грчког премијера Алексиша Ципраса да ће тај порез бити повећан, пише атински дневник Катимерини. Портпарол грчке владе је за радио Реал ФМ рекао да је тема пореза на острва и даље на столу, али да влада […]

среда, април 8, 2015 / 09:35

Тема пореза на додату вриједност (ПДВ) на популарним егејским острвима вратила се на велика врата упркос недавном порицању канцеларије грчког премијера Алексиша Ципраса да ће тај порез бити повећан, пише атински дневник Катимерини.

Портпарол грчке владе је за радио Реал ФМ рекао да је тема пореза на острва и даље на столу, али да влада није укључила тај приједлог у листу реформи о којима преговара са међународним кредиторима, наводи Катимерини.

Пуна стопа ПДВ-а у Грчкој тренутно износи 23 одсто, а ниже стопе су 13 и 6,5 одсто, док се на острвима примјењују посебне стопе. Међународи кредитори одавно захтијевају од Атине да измјени систем ПДВ-а како би се укинуле ниже стопе на острвима.

Уколико буде донијета одлука о подизању ПДВ-а на одређеним егејским острвима, сва имовина и услуге биле би опорезоване према стопама које се примјењују у остатку земље, што значи да би порези на острвима као што су Миконос и Родос порасли са 5,00 одсто, 9,00 и 16,00 процената, колико износе данас у зависности од категоризације, на 6,5, 13,00 и 23,00 одсто.

Процјењује се да губитак прихода у државним касама на име снижених пореских стопа на острвима годишње износи 347 милиона евра. Министарство финансија у Атини вјерује да би, када би пореске стопе на острва биле усклађене са остатком земље, то у буџет могло да донесе више од 200 милиона евра годишње.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *