Грци постали власници Б92

Б92 је у четвртак саопштио да је докапитализацијом компанија Астонко ДОО, Грка Стефаноса Пападопулоса постала власник 84,99 одсто акција ове српске медијске куће. Своје акције Грцима су продали Слободан Вучићевић (НЦА) и америчка компанија МДЛФ.

петак, новембар 19, 2010 / 11:32

Б92 је у четвртак саопштио да је докапитализацијом компанија Астонко ДОО, Грка Стефаноса Пападопулоса постала власник 84,99 одсто акција ове српске медијске куће. Своје акције Грцима су продали Слободан Вучићевић (НЦА) и америчка компанија МДЛФ.

У саопштењу са сједнице Управног одбора Б92 се између осталог наводи да је досадашњи дугогодишњи акционар, шведски инвестицони фонд Еаст Цапитал, преко своје компаније Салинк, прибавио додатна средства у сарадњи са новим грчким партнером компанијом Лејк Бејд, која је у власништву Стефаноса Пападопулоса, са којим је формирао заједничку компанију Астонко д.о.о.

Главни и одговорни уредник Б92 остаје Веран Матић, који је изабран и за предсједника управног одбора, а остали чланови УО су : Јакоб Грапенгисер, Денис Винокуров, Стефанос Пападопулос, Тања Станишић, Георијос Ксантопулос и адвокат Небојша Самарџић.

У саопштењу Б92 се такође наводи да су "извршеном докапитализацијом на основу одобрења РРА неопходна финансијска средства за даљи развој медијске куће у периоду економске кризе, која се снажно негативно одражава и на медијско тржиште.

Након извршене докапитализације, садашња власничка структура Б92 је следећа: Астонко д.о.о. посједује 84,99 процената акција друштва, Б92 Траст 11,35 (досадашњи акционар којим управљају оснивачи и менаџери Б92) а мали акционари укупно имају 3,66 процената.

Б92 Траст као акционар остаће искључиво задужен за вођење уређивачке политике информативног програма медијске куће Б92. Докапитализација ће омогућити да се очува континуитет уређивачке политике која је независна, заснована на високом степену професионализма и одговорности и на високој друштвено одговорној свести.

У домену одговорности Б92 Траста остаје и рад Фонда Б92, Сектора за корпоративну друштвену одговорност и Културног центра Рекс".

Како се наводи "нови акционар прихватио је дослиједно поштовање свих установљених вриједности куће Б92, а посебно освојену аутономију уређивачке политике, коју ће сви заједно на најефикаснији начин подржавати и даље развијати.
Уређивачка политика информативног програма биће константно под контролом Б92 Траста, тј. оснивача и уредника ове куће".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *