Граница са Хрватском: Зашто није средином ријеке

Експерт за питање граница Владимир Лукић каже да сви који се противе повлачењу границе средином ријеке Уне крше законски пропис. Лукић је истакао да Хрватска прије неколико година није ратификовала споразум о граници, који су 1999. године потписали Алија Изетбеговић и Фрањо Туђман, јер су хтјели да још нешто "ушићаре". Хрватска страна је, каже, вратила […]

понедељак, август 13, 2012 / 06:46

Експерт за питање граница Владимир Лукић каже да сви који се противе повлачењу границе средином ријеке Уне крше законски пропис.

Лукић је истакао да Хрватска прије неколико година није ратификовала споразум о граници, који су 1999. године потписали Алија Изетбеговић и Фрањо Туђман, јер су хтјели да још нешто "ушићаре".

Хрватска страна је, каже, вратила тај споразум и убацила још нека подручја, међу којима и неумско.

Према његовим ријечима, арбитража би у сваком случају била боље рјешење него садашње стање.

"Све би било боље него прихватање оваквог приједлога Хрватске. На 19 мјеста граница излази из ријеке Уне. Нема те арбитраже која би направила лошије рјешење од овога", рекао је Лукић за Алтернативну телевизију.

Он је напоменуо да су сви, који су нешто знали о граници посебно о њеним историјским коријенима, били против тог потписивања.

Изетбеговић и Туђман су 1999. године потписали Споразум о разграничењу између БиХ и Хрватске, који двије земље никада нису ратификовале.

Дужина линије разграничења између БиХ и Хрватске износи 1.001 километар. Са Хрватском су спорне територије код Неума, острва Мали и Велики Шкољ, те у Костајници у Републици Српској.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *