Графен шаље батерије у пензију

Научници су усавршили суперкондензаторе који се једноставно производе а пуне се 1.000 пута брже од стандардних батерија Прошлог марта, истраживачи на калифорнијском универзитету УЦЛА дошли су до фантастичног, премда случајног открића у вези са материјалом графеном. Професор Ричард Кејнер усавршио је метод производње висококвалитетних листова овог суперматеријала уз помоћ обичног ди-ви-ди драјва. То је само […]

понедељак, март 4, 2013 / 08:43

Научници су усавршили суперкондензаторе који се једноставно производе а пуне се 1.000 пута брже од стандардних батерија

Прошлог марта, истраживачи на калифорнијском универзитету УЦЛА дошли су до фантастичног, премда случајног открића у вези са материјалом графеном. Професор Ричард Кејнер усавршио је метод производње висококвалитетних листова овог суперматеријала уз помоћ обичног ди-ви-ди драјва.

То је само по себи било револуционарно, али право изненађење се догодило када је истраживач у његовој лабораторији открио да графен може лако да ријеши проблем данашњих батерија које се дуго пуне, а брзо празне. Мејер Ел Кеди пунио је листић графена само неколико секунди, а онда га повезао са сијалицом коју је напајао пуних пет минута. Испоставило се да су открили средство за чување енергије са револуционалним могућностима. На примјер, да се у будућности смартфон напуни за само неколико секунди, а електрични аутомобил за неколико минута, 1.000 пута брже него што се пуне стандардне батерије.

Годину дана касније, Кејнер и његов сарадник су овај процес додатно унаприједили о чему пишу у најновијем броју научног часописа „Нејчер комјуникејшенс”. На једном диску су, користећи комерцијални ди-ви-ди драјв, за мање од 30 минута направили више од 100 микросуперкондензатора са густином снаге од 200 вати по центиметру, што је највиша до сада остварена вриједност.

Захваљујући унапређеном процесу, нови суперкондензатор би могао да у блиској будућности уђе у ширу комерцијалну употребу и пошаље у историју стандардне батерије. Електрични аутомобили који се пуне за минут још су далеко, али би нова технологија ускоро могла да се примјени у савитљивим екранима или е-папиру. Такође, ријешио би се проблем смартфона и лаптопа који се дуго пуне, а брзо празне и многих медицинских биоимплантата код којих пуњење није могуће. Научници вјерују да је ове чуваре енергије могуће смјестити иза соларних ћелија тако да енергију прикупљену током дана чувају за период када зађе сунце.

Графен се по важности често упоређује са силицијумом и пластиком.

Ријеч је о супстанци састављеној од чистог угљеника распоређеног у хексагоналну кристалну решетку дебљине једног атома. Триста пута је чвршћи од челика. Чвршћи је и од дијаманта, што значи да је тренутно најчвршћи тестирани материјал. Одлично проводи струју и неколико пута је бољи од бакра. Прозиран је, лаган и савитљив, и показује велики потенцијал за примјену у бројним подручјима. Већ се користи у производњи тениских рекета, па су многи тријумф Новака Ђоковића на Аустралијан опену приписали и чуду од рекета с којим је тада први пут играо.

Научни пројекат за истраживање изузетних особина овог материјала освојио је недавно милијарду евра на конкурсу Европске уније. Буџет је додијељен конзорцијуму „Графен флегшип”, чији је члан и финска „Нокија”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *