Градоначелник Вуковара: Срби имају право на ћирилицу

Градоначелник Вуковара Жељко Сабо поручио једанас онима који желе оспорити право српске националне мањине на двојезичне натписе у Вуковару, да упуте Сабору иницијативу и затраже да се промијени закон који то омогућава. Након што је пописом становништва из 2011. године утврђено да у Вуковару живи више од трећине припадника српске националне мањине, Сабо је појаснио […]

понедељак, децембар 24, 2012 / 06:57

Градоначелник Вуковара Жељко Сабо поручио једанас онима који желе оспорити право српске националне мањине на двојезичне натписе у Вуковару, да упуте Сабору иницијативу и затраже да се промијени закон који то омогућава.

Након што је пописом становништва из 2011. године утврђено да у Вуковару живи више од трећине припадника српске националне мањине, Сабо је појаснио да двојезичност у том случају прописује Уставни закон о правима националних мањина.

"Ко може бити изнад Уставног закона", упитао је Сабо гостујући на Хрватској телевизији.
Предсједник Самосталне демократске српске странке /СДСС/ у Вуковару Срђан Милаковић изјавио је раније да су резултати пописа становништва у Хрватској из 2011. године показали да српска национална мањина у Вуковару чини 34,87 одсто укупног становништва и да, према Закону о правима националних мањина, има право на службену употребу српског језика и ћириличног писма, односно двојезичност у свим законским оквирима на подручју града.

Он је истакао да је суштина ове приче да припадници српске заједнице могу да остваре право на употребу језика и писма, како то остварују Италијани у Истри и припадници других националних мањина у Хрватској.

Милаковић је рекао да потписивање петиције, коју је јуче у Вуковару покренуо ХСП "Др Анте Старчевић" и којом се тражи мораторијум на могућност увођења двојезичности у Вуковару, представља прикупљање јефтиних политичких поена, јер овакве иницијативе немају упориште у закону.

"Није то захтев неке политичке странке, како се то жели приказати, него ствар примене прописа и поштовања права националних мањина која им припадају на основу закона", рекао је Срни Милаковић.0 КОМЕНТАРА

  1. Za bigera su njegovi uvijek pametni, i oni koji rade za njegove, kao firči. Bigeru, pozdravi sexdonatorku moga bataljona. Puši li joŠ? E, ta nije birala cigar, važno je da je u ustima :bio drina, morava, ronhil, partner, lord…Daj šta daš! Kud baš ti da naslijediš tu pušačku strast!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *