Грађани разоружани, МО тзв. БиХ чува вишкове наоружања

Због рупе у буџету Српска је разоружала сопствени народ, а од продаје вишкова наоружања могло се приходовати бар 180 милиона КМ. Сада су се режимски медији сјетили и тога.

петак, август 11, 2017 / 10:08

Министарство одбране БиХ није испоштовало споразум из 2008. године склопљен између Савјета министара БиХ и ентитетских влада који је подразумијевао продају вишка наоружања, муниције, минско-експлозивних средстава и покретне војне имовине, чија је вриједност процијењена на 180 до 200 милиона долара.

Наведено је то у образложењу за доношење анекса који је Републичка дирекција за промет наоружања и војне опреме, на основу закључка Владе РС, недавно доставила Савјету министара БиХ на разматрање и усвајање. У том документу је предложен начин за хитно рјешавање овог проблема.

– Ако би анекс био прихваћен и продаја кренула од септембра, до краја 2021. године били би остварени приходи од 120 милиона долара. БиХ би добила 20 милиона, РС и ФБиХ по 40 милиона, а ремонтни и производни капацитети намјенске индустрије 20 милиона долара – наведено је у анексу који је прихватила и Влада ФБиХ.

У образложењу је наведено да иако је на дан потписивања споразума 27. марта 2008. године утврђена обавеза Министарства одбране да прода и извезе из БиХ све вишкове наоружања и расходовану покретну имовину, ни након скоро десет година ништа није продато.

– Истовремено је уништено муниције, донирано ван БиХ и отуђено покретне војне имовине у вриједности од 80 до 100 милиона долара. Да је то било продато, за тај новац могло је да буде набављено шест до осам хеликоптера или канадера за вишенамјенску употребу – истакнуто је у допису.

Наглашено је да је, након што су владе ентитета извршиле притисак на Министарство одбране с циљем коначне продаје вишкова наоружања и покретне војне имовине и након што је Предсједништво БиХ у фебруару донијело закључак о продаји, комисија за спровођење тог поступка припремила је и усвојила план продаје који треба да усвоји и министар одбране БиХ.

– Тим планом предвиђено је да продаја буде обављена путем међународног тендера чија би припрема трајала до двије године, што и даље потпуно не рјешава питање продаје и извоза. Питање извоза вишкова уопште није предвиђено тим планом, док стране компаније у овој области могу бити купци, али по закону не могу бити и извозници из БиХ. То значи да законска регулатива не даје могућност да се оружје и војна опрема продају путем међународног тендера, него само поступком који воде државни органи – наведено је у допису Савјету министара.

Анексом који су усвојиле владе РС и ФБиХ зато је предвиђен метод комисионе продаје вишкова. Он подразумијева да правна лица која су законом формирана за продају наоружања и војне опреме и која су уписана у регистар Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, у име и за рачун БиХ, РС и ФБиХ уговоре продају и извоз тих вишкова. Анексом је утврђена и обавеза купаца да ремонтују наоружање у капацитетима намјенске индустрије у РС и ФБиХ, чиме би биле створене и могућности упошљавања ремонтних и производних капацитета у периоду од двије до четири године. На тај начин би били омогућени и додатни директни приходи од 15 до 20 милиона долара. Индиректне приходе имали би кооперанти предузећа намјенске индустрије, транспортне и шпедитерске организације.

Члан Заједничке комисије Парламента БиХ за одбрану и безбједност у оставци Душанка Мајкић каже да су вишкови давно требали да буду продати, а посебно они који се воде као имовина Војске РС.

– Постоји чак и споразум о продаји који је направљен уз помоћ НАТО-а, али тадашњи министар одбране БиХ то није прихватио јер представници Бошњака то не дозвољавају. Сада доносе одлуке о донацији наоружања, Авганистану и другим земљама, умјесто да оно буде продато. Донирано оружје узимају из онога што је припадало Војсци РС или Војсци ФБиХ – каже Мајкићева и додаје да ће опструкције продаје наставити да врши првенствено Министарство одбране, али и Савјет министара БиХ.

Из Министарства одбране јуче нису стигли одговори на постављена питања у вези са овим проблемом.

Купци већ постоје

У анексу споразума је наведено да Републичка дирекција за промет наоружања и војне опреме из Бањалуке и правна лица из ФБиХ регистрована за промет, већ имају обезбијеђена писма о намјерама.

– Имају и потврде наруџбе за готово све вишкове муниције и за више од 50 одсто вишкова наоружања. То гарантује примјену предложеног модела продаје и реализацију тог значајног државног пројекта – стоји у анексу.

 

(Глас Српске)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *