Град Бања Лука насјео на скупу превару

Међународна међувладина организација Европска експертска група (ЕЕГ), представљајући се као овлаштена за припрему, кандидовање и координацију пројеката код Европске комисије, преварила је град Бањалуку за неколико стотина хиљада евра. Према прикупљеним информацијама до којих смо успјели доћи, ЕЕГ-у је 2007. и 2008. године исплаћено најмање 200.000 евра, али сумња се да је та цифра далеко […]

петак, децембар 7, 2012 / 14:09

Међународна међувладина организација Европска експертска група (ЕЕГ), представљајући се као овлаштена за припрему, кандидовање и координацију пројеката код Европске комисије, преварила је град Бањалуку за неколико стотина хиљада евра.

Према прикупљеним информацијама до којих смо успјели доћи, ЕЕГ-у је 2007. и 2008. године исплаћено најмање 200.000 евра, али сумња се да је та цифра далеко већа и износи чак 760.000 евра.

Наиме, на основу уговора о пословно-техничкој сарадњи, који су 12. децембра 2007. године потписали Драгољуб Давидовић, тадашњи градоначелник, и Будимир Булатовић, извршни координатор ЕЕГ-а, дефинисано је да ће ЕЕГ граду обезбиједити учешће у програму Европске уније путем кандидовања пројеката, а да ће град на основу одобрених и добијених средстава овој организацији исплатити укупно четири одсто од вриједности пројеката.

Бањалука је према овом уговору кандидовала четири пројекта укупне вриједности 19 милиона КМ, а ЕЕГ се обавезао да ће два дана након потписивања уговора Генералном директорату за проширење на име котизације уплатити 760.000 евра, односно четири одсто од укупне вриједности кандидованих пројеката, што ће град на крају морати да врати.

Превара је даље ишла на начин да је ЕЕГ Бањалуци доставио С.W.И.Ф.Т о преносу средстава те да је град дужан у року од два дана од добијања потврде Европске комисије да су одобрена средства уплатити два одсто од укупно 19 милиона КМ, односно 380.000 евра, те два одсто након што добије средства од Европске комисије.
Након тога, ЕЕГ Бањалуци у фебруару 2008. године шаље фалсификован меморандум Европске комисије са потписом Ницолауса ван дер Хуна, у којем се они (ЕЕГ), односно Булатовић обавјештава да су одобрени пројекти које су кандидовали у име града Бањалука, након чега град исплаћује средства.

Према подацима до којих смо успјели доћи, град Бањалука не исплаћује средства из своје касе, него налаже Јавном предузећу ДЕП-ОТ да изврши уплату.

"ДЕП-ОТ је уплатио 200.000 евра на бази налога Административне службе града (АСБЛ). Имају два налога и то питање смо затворили са градом. Ми нисмо имали никакав уговор са Европском експертском групом", казао је Момчило Роквић, директор ДЕП-ОТ-а.

На питање како је та средства ДЕП-ОТ касније оправдао, Роквић каже да је поравнање извршено кроз расподјелу добити те да све, као и налоге за уплату имају у пословним књигама.

Град од Европске комисије никада није добио средства за пројекте који су дефинисани уговором са ЕЕГ-ом.

У АСБЛ данас нисмо успјели добити одговоре на питања колико је, поред ДЕП-ОТ-а, ЕЕГ-у уплатила и Бањалука, а бивши градоначелник Драгољуб Давидовић се није јављао на мобилни телефон.

Незванично сазнајемо да је због свега овога Бањалука тужила ЕЕГ ради надокнаде штете, а уговором је дефинисано да је за све надлежан Основни суд у Бањалуци, иако се, такође према уговору, наводи да је ЕЕГ међудржавна међувладина организација регистрована у Бриселу.

Такође сазнајемо да ЕЕГ, након што је на исти начин преварио неколико фирми, општина и градова у РС, Србији и Црној Гори, више не постоји.
ЕЕГ варао и у државама из региона

Европска експертска група са Будимиром Булатовићем на челу преварила је и неколико општина, градова и фирми у Србији и Црној Гори, о чему су тамошњи медији писали 2009. године.

О активностима ЕЕГ-а својевремено се распитивала и Канцеларија Владе Србије за европске интеграције, која је од Европске комисије добила одговор да ЕЕГ нема акредитацију да се бави помоћима Србији.

Једна од посљедњих општина за које се на крају испоставило да је преварена јесте општина Свилајнац у Србији, којој је ЕЕГ обећао обезбиједити пет милиона евра из европских фондова уз накнаду од 400.000 евра.

Када је у питању Црна Гора, ЕЕГ је преварио неколико фирми и општина на исти начин као и град Бањалука, а само је на наводној помоћи месној индустрији "Горановић" и беранској фабрици папира "Нова Беранка" узео неколико стотина хиљада евра.0 КОМЕНТАРА

  1. Колико су од те лове подјелили бивши зградољуб Давидовић и садашњи Гаврановић, њихови пријатељи и шефови.

    Незнање није оправдање, зар не?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *