Главни тужилац није ни чуо за Сијековац

Главни тужилац БиХ Горан Салиховић изјавио је на састанку са делегацијом Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске да је недавно из медија сазнао да се у Сијековцу код Брода 1992. године десио злочин над српским становништвом, рекао је Срни члан ове делегације Марко Грабовац. Грабовац, који је предсједник Удружења за […]

четвртак, март 28, 2013 / 08:24

Главни тужилац БиХ Горан Салиховић изјавио је на састанку са делегацијом Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске да је недавно из медија сазнао да се у Сијековцу код Брода 1992. године десио злочин над српским становништвом, рекао је Срни члан ове делегације Марко Грабовац.

Грабовац, који је предсједник Удружења за тражење заробљених бораца и несталих цивила из Брода, каже да је главни тужилац БиХ био изненађен када га је упитао за случај "Брод".

"Одговорио је да је тек уторак из медија сазно да се у Сијековцу код Брода десио страшан злочин над српским становништвом", рекао је Грабовац и додао да је Салиховић обећао да ће предмет "Брод" бити приоритет Тужилаштва БиХ.

Грабовац наводи да је замјеник главног тужиоца Весна Будимир информисала Салиховића да је примила три примјерка тужбе за случај "Брод", али да се предмет налази код другог тужиоца.

Он подсјећа да је Удружење за тражење заробљених бораца и несталих цивила заједно са Удружењем логораша из Брода још 2002. године Хашком тужилаштву доставило обиман материјал са доказима о почињеном ратном злочину над бродским Србима.

"Хашки суд је касније овај предмет уступио Суду БиХ", наводи Грабовац и додаје да је Тужилаштву БиХ два пута достављана тужба.

Грабовац каже да је први пут тужба предата бившем шефу Посебног одјељења за ратни злочин у Тужилаштву БиХ Дејвиду Швендимену 2008. године, а други пут прошле године када га је Будимирова обавијестила да жели да процесуира злочин у Броду, али да нема тужбе.

"У јулу прошле године у Бањалуци смо Будимировој доставили копију тужбе у три примјерка", рекао је Грабовац.

Током протеклог рата у Броду су припадници оружаних снага из Хрватске заједно са паравојним хрватско – муслиманским јединицама из Хрватске и БиХ починили стравичне злочине над Србима за које још нико није процесуиран.

Припадници регуларне Војске Хрватске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, 26. марта 1992. године у Сијековцу су убили девет српских цивила, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља.

У Сијековцу код Брода почињен је први злочин у БиХ над српским цивилима.0 КОМЕНТАРА

  1. Па г. Салиховић није ни доведен, да рјешава предмете, него да се изгради нова зграда Тужилаштва БиХ и да се доведе 20-30 тужилаца. То што у прошлој години пола тужилаца Тужилаца БиХ, није завршило ни једну оптужницу, нема везе ионако ће то „све народ платити“.

  2. Pa normalno da opstruišu procesuiranje ovog zločina jer bi se u potpunosti razbila ona slika o Srbiji kao navodnom „agresoru“, i vidjelo bi se da je neko drugi prije Srbije izvršio agresiju na ovu državu…što je bio i uvod u rat u BiH…a neki izvori i ukazuju na to da je to i namjerno urađeno sa ciljem da se rat iz Hrvatske prenese u BiH, i da se dio vojske odvuče iz Hrvatske u BiH i da rasterete svoje ratište…i da iza organizacije tog zločina toga stoje hrvatske obavještajne službe…

    A kad se još doda to da su pred sam rat zajedno vezivali zastave…to je razlog broj 2 da ovo opstruišu…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *