Гламоч: Барбара наставља уништавање и тровање

Посланик у Представничком дому парламента БиХ Душанка Мајкић упозорава да је интензитет уништавања муниције и минско-експлозивних средстава на војном полигону „Барбара“ у општини Гламоч у посљедње вријеме појачан, те да су детонације постале све већа пријетња за локално становништво и имовину. Она истиче да је начелник општине Гламоч Радован Марковић, коме се у посљедње вријеме […]

субота, децембар 8, 2012 / 09:49

Посланик у Представничком дому парламента БиХ Душанка Мајкић упозорава да је интензитет уништавања муниције и минско-експлозивних средстава на војном полигону „Барбара“ у општини Гламоч у посљедње вријеме појачан, те да су детонације постале све већа пријетња за локално становништво и имовину.

Она истиче да је начелник општине Гламоч Радован Марковић, коме се у посљедње вријеме обраћа све већи број грађана, затражио од Министарства одбране и Заједничког штаба Оружаних снага БиХ да хитно предузму мјере за спречавање активности на полигону "Барбара" и покрену поступак процјене штета узрокованих детонацијама.

Мајкићева је рекла Срни да су представници Гламоча и раније указивали на штетне посљедице од уништавања уништавања муниције и минско-експлозивних средстава, договарали се са Министарством одбране о предузимању одговарајућих мјера и активности с циљем спречавања и ублажавања посљедица штетног дјеловања наведених активности, али да се стање није промијенило.

"Напротив, постало је још сложеније, како за грађане Гламоча, тако и за локалне органе власти. Због тога мјештани Гламоча и околних села траже да се предузму хитне активности на рјешавању овог веома сложеног проблема, с обзиром да се Министарство одбране оглушило на захтјеве“, истиче Мајкићева.

Она напомиње да ће мјештани Гламоча, у противном, бити принуђени да траже заштиту од надлежних правосудних институција.

Душанка Мајкић је покренула иницијативу да се на дневни ред Представничког дома БиХ уврсти разматрање процеса уништавања убојитих и минско-експлозивних средстава, истичући да је начелник општине Гламоч Заједничкој комисији за одбрану и безбједност парламента БиХ упутио "драматично писмо", у којем упозорава да је становништво на овом подручју угрожено, а да је тло на овом подручју затровано тешким металима.

Она је и од Министарства одбране БиХ затражила да одговори на питања ко тренутно врши уништавање муниције и минско-екплозивних средстава, ако и да ли активности изводи искључиво америчка фирма „Стерлинг“ или фирме које је „Стерлинг“ ангажовао, те које су то фирме и од када се врше уништавања по аранжману са "Стерлингом“.

Од Министарства одбране тражи се и одговор на питања да ли постоји елаборат о пиротехничкој сагласности за уништавање ових средстава, да ли постоји прописан технолошки поступак који утврђује на који начин се врши уништавање – делаборацијом или отвореном детонацијом – и да ли је Министарство дало сагласност на тај документ.

Мајкићева пита да ли је извршена анализа хемијских особина тла на полигону "Барбара“ у општини Гламоч, какви су резултати тих испитивања и какви су резултати федералног Института за агропедологију из септембра ове године.

"Да ли постоји оправдан страх локалног становништва општине Гламоч због стања изазваног уништавањем муниције и минско-експлозивних средстава и које мјере ће Министарство одбране предложити за превазилажење овог стања“, упитала је Мајкићева, посланик СНСД-а у Парламенратној скупштини БиХ.

Командант НАТО штаба у Сарајеву генерал Валтер Лорд рекао је Срни да је НАТО штаб упознат о проблемима становника Гламоча.

"Много људи из Гламоча упутило нам је захтјев за надокнаду штете које су проузроковане детонацијама. Ми смо све ове захтјеве прослиједили према нашим политичким вођама у сједиште НАТО-а у Бриселу и чекамо на политичку одлуку из Брисела како бисмо могли ријешити проблеме на терену“, навео је генерал Лорд.

На полигону "Света Барбара“ до сада се догодило неколико несрећа, од којих је најтрагичнија она у којој је погинуо Душко Домузин (22), који је страдао априла ове године док је сакупљао старо гвожђе од експлозивне направе која се није активирала приликом уништавања наоружања, које су проводиле Оружане снаге БиХ.

На Душка Иветића је средином 2011. године пао дио гранате док је чувао овце у гламочком селу Петрово Врело, удаљеном око пет километара од полигона.

Операције уништавања методом детонације на отвореном на овом полигону отпочеле су 2006. године и до сада је, према неким процјенама, уништено више од 1.800 тона разне муниције и минско-експлозивних средстава.

Тренутно уништавање врши америчка фирма „Стерлинг“, на основу аранжмана са Министарством одбране БиХ.

Војни полигон „Барбара“ код Гламоча служи за уништавање муниције и минско-експлозивних средстава методом детонације на отвореном, а ријеч је о средствима која се у процесу рјешавања не могу уништити другом методом. /Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *