Геноцид у НДХ: Заборављене жртве некадашњег Ливањског котара

Само истина о страдању Срба, Јевреја и Рома у некадашњој Независној Држави Хрватској /НДХ/ може послужити новим генерацијама да се освијесте и да не чине злодјела каква су чинили њихови преци, закључак је округлог стола о теми „Геноцид и ратни злочини почињени од НДХ над Србима у општинама Гламоч, Ливно, Дувно, Грахово и Купрес у […]

петак, август 31, 2012 / 20:14

Само истина о страдању Срба, Јевреја и Рома у некадашњој Независној Држави Хрватској /НДХ/ може послужити новим генерацијама да се освијесте и да не чине злодјела каква су чинили њихови преци, закључак је округлог стола о теми „Геноцид и ратни злочини почињени од НДХ над Србима у општинама Гламоч, Ливно, Дувно, Грахово и Купрес у периоду 1941-1945. године“.

Директор Међународног института за истраживање геноцида из Лондона Србољуб Живановић рекао је данас током округлог стола одржаног у Бањалуци да је основни циљ одржавања оваквих скупова да се садашњим генерацијама објасни какво је зло геноцид.

"Желимо младим генерацијама да укажемо на то какво је зло геноцид, за разлику од садашње државе Хрватске, гдје се и даље васпитавају генерације нових, будућих кољача, који се окупљају на спортским стадионима и поп концертима и који и даље вичу ‘Србе на врбе’, ‘Босанце у ланце’, кличући усташама", рекао је Живановић.

Он је нагласио да је тешко рећи колико је Срба убијено за вријеме НДХ 1941. године на подручју некадашњег Ливањског котара, али је истакао да су Срби убијани у свим мјестима истовремено на цијелој територији тадашње НДХ гдје се спроводио државни, национални и вјерски геноцид над свима који нису били католици, односно над Србима, Јеврејима и Ромима.

Живановић је закључио да су ране српског народа сувише тешке и дубоке да би могли и смјели заборавити геноцид, који је над њим почињене у Ливањском котару и цијелој НДХ.

Виши кустос Музеја жртава геноцида у Београду Јован Мирковић рекао је да је карактеристика злочина почињеног на подручју западнокрајишких општина за вријеме НДХ 1941. године огроман број српских жртава.

"Већина српских жртава су жртве усташког терора на кућном прагу из првих дана рата, док још није постојао отпор према НДХ, што значи да је постојала геноцидна намјера да се уништи један национални идентитет", истакао је Мирковић.

Мирковић је рекао да су, према досадашњим списку жртава, који је рађен на бази пописа становништва из 1964. године за подручје поменутих општина, евидентиране 9.533 жртве именом и презименом.

Професор Владимир Лукић из Бањалуке напоменуо је да је логор Јасеновац формиран у НДХ ради истребљења Срба, Јевреја и Рома.

"Споменик у виду цвијета у Јасеновцу не говори готово ништа о жртвама и нигдје се не види какав је био јасеновачки логор", истакао је Лукић.

Он је навео да су усташки злочини у Ливањском котару 1941. године почињени над више од 10.000 Срба.

"Наш циљ је да истина о свим тим жртвама НДХ преко свједока, стручњака и научника дође у цијелини на видјело, преко медија и зборника", појаснио је Лукић.

Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић рекао је да је карактеристично да су се догађаји и злочини над Србима за вријеме НДХ понављали за вријеме посљедњег рата на подручју бивше Југославије.

"Протекли рат у БиХ је почео почетком априла 1992. године нападом на Купрес, а завршен операцијом Хрватске војске и ХВО-а на подручју Грахова, Гламоча и Купреса, етничким чишћењем српског становништва у јесен и љето 1995. године", истакао је Велимировић.

Он је рекао да Републички центар обрађује податке из свих регија БиХ које су карактеристичне по ратним злочинима и етничком чишћењу, након чега ће наредне године бити одржан округли сто о злочинима над Србима у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату.

У Бањалуци је данас одржан округи сто о теми "Геноцид и ратни злочини почињени од НДХ над Србима у општинама Гламоч, Ливно, Дувно, Грахово и Купрес у периоду 1941-1945. године", с циљем утврђивања истине о страдању Срба на том подручју.

У раду округлог стола учествовали су еминентни стручњаци из ове области, као што су академик Србољуб Живановић из Лондона, кустос Музеја жртава геноцида у Београду Јован Мирковић, професор Владимир Лукић из Бањалуке, директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић, професор Мишо Крстановић из Београда, новинар и публициста из Бањалуке Јован Бабић.

Организатор округлог стола је Одбор за истраживање, документовање и објелодањивање истине о геноциду и ратним злочинима које је починила НДХ над Србима у општимама Гламоч, Ливно, Дувно, Грахово и Купрес.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *