Генералу Савчићу: Ради или одступи!

Најављујући „врућу јесен“ Додик грађане који намјеравају протествовати већ сад назива издајницима и плаћеницима. Значи, зна да Борачка организација неће протествовати, јер тешко да би се и он, онако осион, усудио борце тако називати.

среда, август 16, 2017 / 10:57

Пише: Борислав Радовановић

Доиста је вријеме (крајње!) да борци поставе нека питања предсједнику Борачке организације генералу Миломиру Савчићу. Примјера ради да га упитају: јесмо ли се борили за Републику Српску у којој једна повлаштена „елита“ безобразно се размеће луксузом, а 80% грађана живи у стању социјалне биједе? Или, јесмо ли се борили за Српску у чијим институцијама ђелују организоване криминалне групе које безобзирно пљачкају и уништавају све чега се дохвате?

Можемо генерала упитати и да ли смо се борили за оволику и овакву обесправљеност грађана? За то да нам дезертери, ратни профитери и једва писмени тајкуни „кроје“ садашњост и будућност? Можда смо се борили зато да наши борци и њихова ђеца масовно бјеже у иностранство због пуке егзистенције? Односно, да нам Република Српска остане пуста, без становништва? Да грађани буду извргнути „мирнодопском геноциду“?

Можемо оваква питања редати у недоглед, али поента је ваљда јасна – нисмо се борили за овакву Републику Српску! Са оваквим трендом емиграција, те односа наталитета и морталитета, Српској пријети физички нестанак већ за двије-три деценије. Нема потребе да је неко напада, Српска ће једноставно нестати јер без популације нема ни државе, ни друштва. Уколико се интересовање арапа за куповином земљишта и објеката настави оваквим трендом пријети опасност да Република Српска постане Република Арапска.

Значи, Српској нужно требају корјените промјене. У том смислу морамо се запитати: која категорија грађана има снагу да потребне промјене и произведе? Ван сваке сумње борачка популација има ту снагу и борце нико не може квалификовати као „издајнике и плаћенике“, као рушитеље Српске. Само је питање зашто борци не траже промјене? Одговор на ово питање је врло прост – чекају да њихови легитимни представници артикулишу захтјеве и активности. Чекају да се генерал Савчић „пробуди“ из очигледне летаргије у коју је одавно запао.

Ево и једног пластичног примјера. Грађани данима протествују због растрошности министра Малешевића. Човјек је потрошио преко 1 500 годишњих борачких додатака бораца прве категорије, само да се не би „возио у тачкама“, како је то „оправдао“ Додик. Да је генерал Савчић затражио смјену овог безобразног министра и САМО ЗАПРИЈЕТИО ПРОТЕСТОМ дошло би аутоматизмом и до смјене и до лимитирања вриједности набављања службених возила. Сумњам да би Додик ризиковао своју позицију због једног неспособног министра.

Но, генералу Савчићу је овај случај некако „промакао“, баш као и све негативно у Републици Српској. Посумњао би човјек да је предсједник Борачке организације напросто ослијепио, оглувио и занијемио. Или, је постао тек Додикова марионета попут његовог претходника Пантелије Ћургуза!?

Знчи, да предње резимирамо, Републици Српској нужно су потребне корјените промјене и Борачка организација је категорија друштва која те промјене може и материјализовати. Све се своди на одлуку предсједника Борачке организације генерала Миломира Савчића. Он треба да одлучи да ли ће борце повести у борбу за очување тешко угрожене Републике Српске, или да једноставно ОДСТУПИ и овај задатак препусти неком другом.8 КОМЕНТАРА

 1. Генерале – ништа ниси радио, урадио – преостаје значи само једно, ОДСТУПИ.
  Само си замајавао,куповао вријеме, развлачио жваку…,а све у корист уништавача борачке популације (читај власти).
  ЋУРГУЗ 2

 2. „Генерачино“!
  „твој“ првоборац од 15.09.91,командир водова, чета, из дана у дан у борбеним окршајима, све до дана тешког рањавања на коридору…,тешки 100% РВИ 2кат, сав покидан, крпљен 6 мјесеци на ВМА…,отац троје дјеце, данас у 56 ој г једва покретан мало по дворишту и ближој околини, у зимском периоду не смије ни изаћи из куће или само уз пратњу другог лица,са тешким повредама естремитета,оштећеним куковима и кичмом, скоро свакодневним вртоглавицама…,од „државе“ по други пут добија одговор за инвалидско пензионисање „НЕ ИСПУЊАВАТЕ УСЛОВЕ,ЗАХТЈЕВ СЕ ОДБИЈА“.

  И сами кажу:
  не смије се пуно кретати, стајати, сагињати, не смије подизати ништа теже од 5-10кг, не смије обављати послове дужег психолошког напрезања…,итд.повреде јесу тешке природе, али ето не испуњава услове.
  Иста је ситуација и око стамбеног збрињавања.
  На коме то сада олош који је годинама сијао корупцију,и на овим питањима арчио, банчио,богатио се…, тренира строгоћу, правду,глумата државу…,??

  Које то услове још нисам испунио питам вас генерале…можда ви знате???

  Јесу ли то можда услови које је већ „испунио“ командант пок.Ранко Драгичевић у својој 58г пре који мјесец,М Басрак у 57.., па су на реду сада млађи, командири чета, водова, остали борци???
  То је најјефтинија варијанта, мало локања и ждерања по парастосима, покоја крокодилска суза, дјецу нам растјерати по бијелом свијету, и сва ливада остаће вама и вашима, за кориде и аудије, виле, авионе…,

  Да ли се можда бавиш и оваквим периферним питањима, ти генерале и остала БОРС свита, поред главних вам, локања и ждерања по парастосима, вашим примањима, намештењима, стамбеном корупцијом,поскупљењу такси на ловачко наоружање, сакупљању страначких војника итд итд….,
  Еполете у трње генерале!

  ПС
  Једва се суздржавам грубљих ријечи, а За сваки случај да нагласим – немам никаквих додирних тачака ни са додиковим Ветеранима.

  1. E мој Славија,

   ја сам овдје готово једини говорио да ту партизанију треба рашћерати, укинути БОРС, сав расположиви новац подијелити инвалидима и пордицама погинулих бораца, а овима који су остали здрави и читави нога у гузицу или мотика у руке.
   И попљуваше ме.

   Мислим да ни сада није касно то урадити.

   А ово што Борислав Радовановић и његова екипа желе, умјесто укидања БОРС-а, тај исти БОРС ставити под своју команду је нешто што не бих сада коментарисао све док Радовановић не одговори на моја питања гледе његове иницијативе и иницијативе Трећег блока о скупљању потписа по ФБиХ на основу којих би се доносиле одлуке које би РС морала испуњавати.

   1. Знам!
    То налаже и здрава логика, не треба ту бити пуно паметан.
    Ја прозивам БОРС, а више дајем нагласак на власт и државу. Да се разумијемо, не само ову данашњу.
    Корупција и трговина борачким правима, становима, инвалиднинама,инвалидским пензијама потпуно здравим особама…итд није изум ове данашње власти. Почело је то одмах по завршетку рата.Уцјена прво партијским књижицама па онда и свим осталим.
    Ова власт је само подигла још вишу цијену, а онда када се задовољила, испунила потребну квоту, почела да изиграва некакав ред закон и поштење управо на нама истинским који су требали давно бити збринути по сваком питању.

    Јбга, постоје људи и неког другог кова..неки ће рећи да је то тврдоглавост, гордост, понос..али то је тако, тако сам кодиран.
    Ја сам свој живот прокоцкао, изгубио младост, остао тешки инвалид…,и није ми толико жао због тога колико после када сам зрелије сагледао све.
    Ја сматрам за велику увреду и понижење, пљување по својој крви и жртви да бих то све одбацио зарад партијске књижице, јер бих са њоме давно остварио оно што ми као тавом припада и по Божијим и овоземаљским законима као што су многи учинили.
    Ја се на такав начин не купујем…ја се „купујем“ чак и ситницама али које нешто значе…међутим ово је превршило сваку мјеру.

    На породицу и дјецу ми ударају…скоро су ми негдје ископали неки дуг од 150км још од прије 7 г..довели цијелу свиту, полиције судских извршитеља, робијаша, препадали кћерку и супругу,опкољавали кућу, лупали на врата шаком као криминалцу терористи, правили сцене…,дошли да износе ствари из куће…,ово је само један свежији пример….набију зимус 150% рачун за струју коју наравно нисам потрошио, па умјесто реалних 280км дуга дођу да сијеку за нагомиланих као 450…а онда кажу дођи да се договоримо….,
    Има тога још много, накупило се за ових 20 и кусур година, тако да????

    Зар мислиш Симела да је неко толико луд и да не схвата???

 3. Гњурац,

  то што је админстратор обрисао твој срамни коментар и моју рекацију на њега, не ослобађа те обавезе да се извиниш ратним удовицама.

  Имаш два дан форе за то, иначе ти следује тужба за увреду части.

  Имам одштампану страницу на којој се види твој коментар јер сам претпоставио да ће он бити избрисан.

 4. Не знам Симо уопште да си нешто коментарисао поводом мог коментара, али знам да је вођство борачке организације на републичком и локалном нивоу било подложно због слабог капацитета водећих људи(част изузецима), те да је огромном већином подлегло искушењу-привилегијама које су им пружиле власти, ратни и послератни профитери, што сам Славији у коментару сликовито образложио.

  Иза тих ријечи стојим, исто као што стојим против твојих ријечи да борачку организацију треба укинути, напротив, борачка организација као будућа морална вертикала треба Републици Српској, требаће ускоро више него икад, управо због помоћи око ПРВЕ ПРАВЕ ПОСЛЕРАТНЕ ОБНОВЕ.

  Ако сам употребио термин неке удовице у мом коментару, рекао сам то из пар искустава, у пар општина.
  На крају крајева, то је било правило послератне власти, згодније удовице у канцеларије, оне мање згодне на друга мјеста,свједок сам тог времена, зар није тако било у скоро свакој општини(част изузецима)?

  Ова истина свакако не оправдава моју ненамјерну увреду коју си само ти ВИДИО, увреду макар једне и од тих жена, па се искрено извињавам и молим за опрост.

  Просто је немогуће да ја тако мислим, моја ужа и шира породица је изгубила двоцифрен број мушких глава,иза њих је остало много удовица и дјеце, моја мајка је изгубила два брата иза којих су остале двије удовице, два брата, два ратна командира и НОСИОЦА КАРАЂОРЂЕВЕ ЗВИЈЕЗДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *