Гејтс у Русији: Посјета прије пензије

САНКТ ПЕТЕРСБУРГ – Министар одбране САД Роберт Гејтс стигао је у Русију, где ће са званичницима разговарати о унапређењу билатералне војне сарадње али и о противракетном штиту у Европи због којег је Москва забринута. Гејтс би на љето требало да оде у пензију, па се очекује да ће му посјета Русији бити последња у функцији […]

понедељак, март 21, 2011 / 12:35

САНКТ ПЕТЕРСБУРГ – Министар одбране САД Роберт Гејтс стигао је у Русију, где ће са званичницима разговарати о унапређењу билатералне војне сарадње али и о противракетном штиту у Европи због којег је Москва забринута.

Гејтс би на љето требало да оде у пензију, па се очекује да ће му посјета Русији бити последња у функцији шефа Пентагона.

Према Гејтсовим ријечима, руско-америчка сарадња је последњих година драматично узнапредовала, што је подцртано подршком Москве санкцијама Уједињених нација против Сјеверне Кореје и Ирана, као и сарадњом са САД у вези са војним акцијама у Авганистану.

Русија је такође била уздржана када се у Савјету безбједности УН гласало о војној интервенцији у Либији, што је Сједињеним Америчким Државама, Француској, Великој Британији и другим земљама омогућило да крену у акцију против власти Моамера ел Гадафија.

Москва је прије два дана изразила забринутост због кориштења прекомјерне силе западних савезника у Либијској операцији и ова посјета америчког министра одбране је прилика да Американци објасне своје намјере и војне плнове.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *