Гдје је све сахрањен Милош Обилић?

Један београдски таблоид објавио је текст о предању да се гроб српског јунака Милоша Обилића налази у средњeвијековном манастиру Тумане код Голупца, познат у народу због великих чудесних исцељења као ђердапски Острог.

среда, септембар 6, 2017 / 08:50

Опипљивих доказа за то од народног предања и записа о гробници у манастиру нема. Путописци из 19. и 20. вијека забиљежили су да је народно предање као оснивача манастира Тумана убиљежило име Милоша Обилића.

Истражујући доступне податке о манастиру Туману, нађен је спис свештеника С. Пајевића из 1912. године, о градње нове цркве манастира Тумана 1912. године. Као очевидац догађаја, поменути свештеник поменуо је откривање моштију Светог Зосима и проналажење древног гроба на средини старе цркве.

Управо са поменом непознатог гроба поново се повела прича о вези манастира и Милоша Обилића. Међутим, неки историчари сумњају да је у порти манастира сахрањен витез Завиша Црни (погинуо код Голупца 1428.) који је за Пољаке оно што је Милош Обилић или Марко Краљевић за Србе.

Милошева црква на Косову

Предања и имена топонима на више мјеста у Србији доводе се у везу са Обилићем, попут села Мрмош и Лаћиследсела између Крушевца и Аранђеловца. Ту се за малени манастир тврди да је Милошева задужбина и његово родно мјесто.

Ипак, постоје двије озбиљније теорије гдје се налази гроб Милоша Обилића. У делу ,,Повјест Дубровачке Републике„ , Енгел – Стојановић (1903, Дубровник) које описује правце којима се одвијала трговина Дубровчана, говори се о селу Кисела Бања у Лабу, које Албанци данас зову Кислобај, као о месту у коме је сахрањен Обилић. Остало је записано да је у том мјесту 1935. откривена црква 11 метара дужине и 6 ширине. Албанци који ту живе од 19 вијека то мјесто зову Kisha Miloshit (у преводу Милошева црква).

По свему судећи се на ову цркву односе ријечи чувеног османлијског путописца Евлије Челебије, да је ,,преко, у планини, манастир посвећен Милошу“ који су га Срби подигли ,,у спомен имена проклетог Милоша“.

Црква у којој је, по предању, сахрањем Милош Обилић помиње се и у опису пута дубровачког посланика Ивана Кабоге у Цариград 1792. У изворима се помињу и други путописци који су оставили сведочанство о Милошевом гробу и цркви, као што је Француз Ами Буе ( A. Boyé, La Turqie d’Europe, Paris 1840.)

Под ногама кнеза Лазара

У јесен 1956. у сјеверозападном дијелу раваничке цркве откривен је тајанствени гроб. Гроб је био испод нивоа храма, пружао се у правцу исток-запад и са ковчегом кнеза Лазара правио је прав угао. Гробница је била озидана од камена пешчара и изнутра омалтерисана.

Иако је раније била опљачкана, у гробници су пронађене кости, остаци златом ткане материје, дугмад, два новчића, дршка и врх мача или ножа. Све је говорило да је у питању гроб неког значајног, али није било у питању свештено лице. Прво се сумњало да је у питању гроб Вука Лазаревића, кнежевог сина, али су неки одбацили ту идеју, јер би породице био сахрањен поред, а не под ногама властелина. Све је указивало да је ту сахрањен Лазарев “верни слуга”, а ДНК истраживања касније су потврдила да је млађи Лазарев син сахрањен у Манасији.

– Наравно, ми можемо претпоставити да је Лазар уз себе сахранио свог кувара или коњушара, али то је мање вероватно. Верни слука може бити и властела или витез, а од Милоша Обилића Лазар ниеј могао имати вернијег слугу. Када је 60-их година реновирана Раваница, плоча која се налазила на мјесту мистериозног гроба је склоњена, као што је измјештен и ковчег кнеза Лазара. Неки археолози су сматрали да поново треба откопати под и видјети да ли је можда приликом сеоба плоча окренута са натписом унутра, да Турци не би отркили о коме се ради – прича Александар Тешић, писац неколико књига о српској митологији и историјским личностима.

Од свих тврдњи гдје се налази Обилићев гроб, ова има највише аргумената у рукама, премда је и овом случају изузетно тешко потврдити истину.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *