Гдје је кинески потпредсједик?

Представник кинеског министарства спољних послова изјавио је данас да нема информације о стању кинеског потпредсJедника Сји Ђинпинга, већ виђеног на мJесту будућег вође Кине, који је од прије 10 дана ван очију јавности и отказао серију састанака са страним државницима. Представник министарства Хонг Леи је, на питање новинара где је Сји и какво је његово […]

уторак, септембар 11, 2012 / 14:33

Представник кинеског министарства спољних послова изјавио је данас да нема информације о стању кинеског потпредсJедника Сји Ђинпинга, већ виђеног на мJесту будућег вође Кине, који је од прије 10 дана ван очију јавности и отказао серију састанака са страним државницима.

Представник министарства Хонг Леи је, на питање новинара где је Сји и какво је његово стање, рекао да не располаже "информацијама о томе".

Упитан да ли је Сји још жив, Хонг је одговорио: "Надам да сте у стању да поставите и озбиљније питање", пренијеле су агенције.

Сијево одсуство и недостатак информација о њему довео је кинески млин гласина до усијања, са страним изасланицима медија који још подстичу ватру. Спекулације на домаћим и страним сајтовима се крећу од гласина да је повриједио крста на фудбалу до трача да је од силног рада доживио срчани удар.

Неки маштовитији представници седме силе су на страним сајтовима већ објавили праву завхереничку причу да је Сји повријеђен у судару који је уствари био покушај атентата који су извели његови противници.

Потпредсједник Сји (59) је син Сји Џонгсуна, кинеског револуционара и једног из генерације првих кинеских руководилаца. Ожењен је пјевачицом Пенг Лијуан. По устаљеној политичкој пракси он је по избору на то мјесто, прије пет година, био већ предвиђен да ове године замијени на челу партије предсједника Ху Ђинтаоа, а идуће године заузме и његово мјесто шефа државе.

Посљедњи пут у јавности се појавио 1. септембра на почетку школске године партијске школе за кадрове Комунистичке партије Кине. Послије тога он је отказао састанке са америчком државном секретарком Хилари Клинтон, сингапурским премијером Лие Хсиен Лунгом и Данским шефом владе Хеле Торнинг-Шмитом.

У недељу Сји је пропустио хитан састанак Централне војне комисије, чији је замјеник предсједника, а која је сазвана поводом радова на санирању ситуације послије прошлонедељног земљотреса на југозападу Кине.

Мистерија која окружује Сјиа је посљедња у низу непредвидивих инцидената који пријете да помуте планове кинеског руководства о глатком преносу врховне власти на млађу генерацију функционера.

Црна серија је почела спекулацијама о паду шефа партије мегаполиса Чонгћинга, Боа Силаија, који је био виђен на мјесту члана највишег партијског тијела, али је осудом на смет његове жене Гу Каилаи, због убиства британског држављанина, изгубио све шансе за било какво руководеће мјесто.

Затим је почетком мјесеца дошло до неочекиване оставке кључног секретара предсједника Ху Ђинтаоа. Из тога се изродило претпоставка да је секретаров син умијешан у саобраћајни удес са скупоцјеним фераријем и да је било покушаја да се инцидент заташка.

А када се поново појави, по кинеској пракси, Сијево боравиште током изненадног нестанка из видокруга јавности можда никада неће бити откривено.

Једна ствар је међутим сигурна. Кина може бити окосница свјетске привреде и велика сила на политичкој позорници, али животи и приватност њихових вођа остају и даље потпуна мистерија како за њених 1,3 милијарде људи, тако и за многобројне стране новинаре и посматраче који се баве том земљом.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *