Гбагбо се предао

Предсједник Обале Слоноваче Лоран Гбагбо који је изгубио на новембарским изборима и одбијао да уступи власт новоизабраном предсједнику, предао се вечерас и затражио заштиту УН, јавио је Ројтерс. Према ранијим извештајима, Гбагбо се забарикадирао у бункеру своје резиденције у Абиџану који су заузеле снаге које подржавају демократски изабраног предсједника Аласана Уатару.  Уатарине снаге које су […]

среда, април 6, 2011 / 08:39

Предсједник Обале Слоноваче Лоран Гбагбо који је изгубио на новембарским изборима и одбијао да уступи власт новоизабраном предсједнику, предао се вечерас и затражио заштиту УН, јавио је Ројтерс.

Према ранијим извештајима, Гбагбо се забарикадирао у бункеру своје резиденције у Абиџану који су заузеле снаге које подржавају демократски изабраног предсједника Аласана Уатару.

 Уатарине снаге које су протекле седмице покренуле офанзиву и преузеле контролу над већином земље, успјеле су данас уз помоћ међународних снага да уђу и у центар Абиџана и пробију се до Гбагбове резиденције.

Снаге УН и Француске бомбардовале су јуче предсједничку резиденцију и три стратешка војна гарнизона, пошто политичка блокада и сукоби између присталица Гбагбоа и Уатаре трају већ четири мјесеца.

 У тим сукобима погинуло је више стотина људи, углавном Уатариних присталица, а милион људи је избјегло из својих домова, наводе агенције.

Обала Слоноваче је независност од Француска стекла 1960. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *