Гбагбо и супруга траже заштиту УН

АБИЏАН – Политички лидер у Обали Слоноваче Лорен Гбагбо и његова супруга Симона налазе се у притвору снага његовог противника Аласане Уатаре у хотелу у Абиџану и затражили су заштиту УН, изјавио је шеф мировних снага у овој земљи Алан Ле Рој.  Гбагбо је одбио да се повуче послије Уатарине побједе на изборима у новембру, […]

уторак, април 12, 2011 / 09:15

АБИЏАН – Политички лидер у Обали Слоноваче Лорен Гбагбо и његова супруга Симона налазе се у притвору снага његовог противника Аласане Уатаре у хотелу у Абиџану и затражили су заштиту УН, изјавио је шеф мировних снага у овој земљи Алан Ле Рој.

 Гбагбо је одбио да се повуче послије Уатарине побједе на изборима у новембру, а у сукобима између двије стране од тада је погинуло више од 1 000 људи, док је милион расељено.

"Могу да потврдим да су бивши предсједник Гбагбо и његова супруга тренутно у притвору Уатариних снага у хотелу Голф", рекао је Ле Рој новинарима послије обраћања Савјету безбједности УН иза затворених врата.

Он је додао да су мировне снаге свјетске организације прихватиле Гбагбов захтјев да пруже заштиту њему и његовој супрузи.

Ле Рој је рекао да сукоби у Обали Слоноваче и даље трају, јер постоје "џепови отпора" и изразио наду да ће насиље ускоро бити окончано.

Командант Гбагбових снага нас је позвао и рекао да жели да положи оружје. Надам се да се то одвија у овом тренутку, али криза уопште није окончана", додао је званичник УН.

Он је рекао да је "веома забрињавајући" извјештај Хјумен рајтс воча у којем је речено да су Уатарине и Гбагбов снаге одговорне за неоправдане нападе на цивиле.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *