Гаврановић: Штета ће износити неколико десетина милиона КМ

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић рекао је данас да је, према прелиминарној евиденцији, у Бањалуци 2.067 домаћинства било захваћено поплавом или око 6.000 грађана и више од 75 привредних субјеката, док ће штете износити неколико десетина милиона КМ. Гаврановић је истакао да је најважније да током поплава није било људских жртава. Он је на конференцији за […]

уторак, мај 20, 2014 / 13:58

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић рекао је данас да је, према прелиминарној евиденцији, у Бањалуци 2.067 домаћинства било захваћено поплавом или око 6.000 грађана и више од 75 привредних субјеката, док ће штете износити неколико десетина милиона КМ.

Гаврановић је истакао да је најважније да током поплава није било људских жртава.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да ће се данас покушати да се град потпуно очистити од смећа и навео да је јутрос на терен упућено 650 људи, те да је ангажовано око 70 камиона и 10 машина за утовар смећа.

Гаврановић је напоменуо да је из Универзитетског кампуса јутрос ангажовано 120 студената, као и више од 100 људи из Шумског газдинства Бањалука и комуналних предузећа.

Он је рекао да је позвао и представнике села да се организују и да са тракторима и људством интервенишу на чишћењу и купљењу смећа.

“Обилазимо терен, дијели се помоћ, затражили смо преко штаба Владе Српске да се обезбиједи ургентно један већи контингент кревета, који су неопходни за грађане који су имали приземне објекте и којима је све уништено”, рекао је Гаврановић и додао да је тим грађанима потребан намјештај и покућство, душеци, ћебад, постељина.

Он је навео да је око 50 људи смјештено у мотелу “Нана” и Геријатријском центру, да је у првом дану евакуисано више од 100 људи и смјештено у три прихватна центра, а да су куване оброке тог дана обезбиједили привредни субјекти, наводећи као примјер Фабрику обуће “Бема”.

Према његовим ријечима, нормализује се стање у насељима Пријечанима и Чесма, гдје је све уништено, али се насеља чисте и уређују, а од јутрос је у функцији амбуланта у Пријечанима, док ће амбуланта у насељу Чесма бити у функцији данас или сутра.

Гаврановић је рекао да је на цијелом простору који је био обухваћен поплавом организовано седам пунктова и тимова којима се грађани могу јавити за помоћ.

Наводећи да је буџетом града за ову годину планирано 300.000 КМ за елементарне непогоде, Гаврановић је рекао да то не може помоћи грађанима.

“Мораћемо да се опредијелимо за неке износе интервенте помоћи када ускладимо цјелокупну активност са штабом који је Влада организовала на нивоу Српске”, рекао је Гаврановић.

Он је додао да ће ускоро комисије почети са процјеном штете и оцијенио да ће у Бањалуци радити између 12 и 16 пописних комисија.

Гаврановић је подсјетио да је у поплавама у Бањалуци вода однијела четири моста и нагласио да на Ребравачком мосту нема оштећења.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *