Гаврановић: Град се поново задужио, али истрпићемо

Скупштина града Бањалука донијела је данас одлуку о задужењу у висини од 3.500.000 КМ, да би се „покрио“ кулминирани прошлогодишњи дефицит буџета града и онај из 2012. године. Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић рекао је новинарима у Бањалуци, у паузи сједнице Скупштине града, да је ријеч о кредитној позајмици на годину дана, коју град може да […]

петак, мај 30, 2014 / 16:32

Скупштина града Бањалука донијела је данас одлуку о задужењу у висини од 3.500.000 КМ, да би се „покрио“ кулминирани прошлогодишњи дефицит буџета града и онај из 2012. године.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић рекао је новинарима у Бањалуци, у паузи сједнице Скупштине града, да је ријеч о кредитној позајмици на годину дана, коју град може да "истрпи", те да не представља никакав удар на буџет, већ ће помоћи да се благовремено испуне обавезе према буџетским корисницима, јер су већ сада буџетски приходи у паду због поплава.

"Дали смо налог да се припрема ребаланс буџета да би се у јуну већ ушло у процедуру, да би се могло контролисати стање, те да се не ствара дефицит који се неће моћи истрпити у овој години због стања које имамо и које ће потрајати, јер је 40 одсто Републике Српске било поплављено, као и велики број колектива, а само у Бањалуци штета на привредним субјектима износи више од 35 милиона КМ", истакао је Гаврановић.

Он је рекао да је на данашњој сједници прихваћен консолидовани Извјештај о извршењу буџета града за 2013. годину, чији дефиницит износи око 1.600.000 КМ, од чега се 1.100.000 односи на разлику између планираних кредитних прилива и одлива.

"Дефицит је значајно мањи него претходних година, када је износио и осам милиона КМ. Урадили смо огроман посао на јачању финансијске диспциплине, кретање расхода ишло је у висини оперативних средстава буџета и било је праћено до краја прошле године, те смо благовремено ишли са ребалансима", додао је Гаврановић.

Одборник ПДП-а у Скупштини града Зоран Талић сматра да одлуку о новом задужењу треба повући, а предвиђена средства распоредити на санацију огромних штета од поплава.

"Предлагао сам да се смањи градска јавна потрошња, да се издефинишу сва радна мјеста у општини, јер у самом кабинету градоначелника ради више људи него што је потребно", додао је Талић.0 КОМЕНТАРА

  1. …Istrpićemo….
    On sasvojim stotinama miliona i onaj nezaposleni…

    Kako ti trpiš , gade jedan?
    Još nam se i izruguješ.
    E, mamicu vam bezobraznu, palija preko ledja, malo vam je-

  2. Највећа несрећа з анас бањалучане деси се тиме што се опозиције на прошлим локалним изборима не уједини да скидамо ову црвену багру. Имамо поправни за ове опште изборе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *