Гавран: Статистички непотврђена рецесија реално могућа

У БиХ је до краја 2012. године статистички непотврђена рецесија сасвим реално могућа, рекао је данас у Сарајеву пројект-менаџер у Спољнотрговинској комори БиХ Игор Гавран. Гавран је на конференцији за новинаре истакао да је и у овој години настављен тренд спољнотрговинске размјене БиХ, који траје дуги низ година и доводи до великог сиромашења државе. "До […]

петак, август 31, 2012 / 13:32

У БиХ је до краја 2012. године статистички непотврђена рецесија сасвим реално могућа, рекао је данас у Сарајеву пројект-менаџер у Спољнотрговинској комори БиХ Игор Гавран.

Гавран је на конференцији за новинаре истакао да је и у овој години настављен тренд спољнотрговинске размјене БиХ, који траје дуги низ година и доводи до великог сиромашења државе.

"До краја 2012. статистички можемо очекивати бољу ситуацију, али стварно ћемо имати већу стагнацију босанскохерцеговачке привреде, а и статистички непотврђена рецесија је сасвим реално могућа", рекао је он.

Говорећи о спољнотрговинској размјени БиХ у периоду јануар – јули ове године, Гавран је рекао да су статистички показатељи, када је ријеч о спољнотрговинској размјени БиХ, у овом тренутку нешто повољнији него што су били у првом кварталу, јер је пад извоза смањен, као и увоза, али то ситуацију у привреди не чини бољом.

Гавран је истакао да је забиљежен драстичан пад извоза у Србију и Црну Гору, а повећан извоз у Турску и Румунију.

Према његовим ријечима, када је ријеч о увозу, дефицит је и даље велики проблем БиХ, а највише се увози сирова нафта.

Гавран је нагласио да је и даље настављен пад извоза електричне енергије, кокса, полукокса и глинице.

Он је поновио да ће изласком Хрватске из ЦЕФТА-е и њеним уласком у ЕУ, ЦЕФТА добити другоразредни значај за БиХ и да ће трговина БиХ још значајније бити усмјерена на подручје ЕУ.
 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *