Гавран: Приједлог измјене Закона о акцизама БиХ заслужује подршку

Приједлог измјене Закона о акцизама БиХ који подразумијева и тзв. „плави дизел“ заслужује подршку, а каква ће бити структура смањења буџетских прихода сасвим је секундарно у односу на примарни задатак подршке опстанку и развоју пољопривреде у БиХ, изјавио је Срни пројект-менаџер Сектора за макроекономију Спољнотрговинске коморе БиХ Игор Гавран. "У овом случају су кључни вријеме […]

среда, септембар 26, 2012 / 13:34

Приједлог измјене Закона о акцизама БиХ који подразумијева и тзв. „плави дизел“ заслужује подршку, а каква ће бити структура смањења буџетских прихода сасвим је секундарно у односу на примарни задатак подршке опстанку и развоју пољопривреде у БиХ, изјавио је Срни пројект-менаџер Сектора за макроекономију Спољнотрговинске коморе БиХ Игор Гавран.

"У овом случају су кључни вријеме и брзина дјеловања и свако одлагање је контапродуктивно. Питање буџетских прихода не може бити приоритет када извјесно слиједи њихово значајно повећање због већ унапријед потврђеног повећања акциза на дуванске прерађевине", сматра Гавран.

Он наводи да увођење тзв. "плавог дизела" није ни једина ни најбоља мјера којом се може помоћи пољопривредницима у БиХ, у актуелној ситуацији када је пољопривреду погодио низ временских, цјеновних и "политичко-буџетских" фактора – снијег, суша, поскупљења, смањење подстицаја.

Према Гаврановим ријечима, неопходно је хитно и конкретно дјеловање, а било каква подршка која се може у кратком року реализовати итекако је оправдана.

"Само је једна могућност сигурно и трајно негативна, а то је изостанак подршке домаћој пољопривреди. Добродошла је свака алтернатива која ту подршку подразумијева на било који конкретан и ефикасан начин", истакао је Гавран.

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ јуче није постигао сагласност о измјенама и допунама Закона о акцизама БиХ у вези са увођењем "плавог дизела" за пољопривредну производњу, јер Федерација БиХ није дала сагласност на измјене, рекао је предсједавајући УО УИО БиХ Никола Шпирић.

"Вјерујем да ћемо наставити разговоре и доћи до приједлога", рекао је Шпирић на конференцији за новинаре и додао да је био изнесен приједлог и из Федерације о којем није било изјашњавања.

Усорац: Блокираћемо зграду Владе Федерације

Представници удружења пољопривредника Републике Српске и Федерације БиХ могли би да блокирају зграду Владе Федерације БиХ, јер није постигнута сагласност за увођење "плавог дизела" за пољопривредну производњу, рекао је предсједник Удружења пољопривредника и сточара Републике Српске Владимир Усорац.

Усорац каже да је огорчен, јер федерални министар финансија Анте Крајина на јучерашњој сједници Управног одбора Управе за индиректно опорезивање није дао сагласност о измјенама и допунама Закона о акцизама БиХ у вези са увођењем "плавог дизела" за пољопривредну производњу.

Он је рекао да је Крајина дао "глупо објашњење" да ће трошкови "плавог дизела" у Републици Српској бити два пута већи него у Федерацији и да треба да их сноси Српска.

Ако се прихвати образложење Крајине да је у Српској већа пољопривредна производња и да ти трошкови треба да иду њен на терет, каже Усорац, онда ПДВ од продаје ових производа треба да се књижи на Српску.

"Ако избијамо трошкове из заједничког буџета онда ћемо избити и приходе из заједничког буџета", рекао је Усорац.

Он је навео да се Крајина није сјетио таквог објашњења када се расправљало о доношењу одлуке о "плавом дизелу" за жељезнице, каменоломе и руднике, а гдје Федерација БиХ има 80 одсто потреба за таквим горивом.

Усорац је најавио да ће представници Удружења пољопривредника и сточара Српске ускоро имати састанак са представницима федералног удружења на којем ће бити донесени закључци о овом питању.

"Најближи смо томе да блокирамо зграду Владе Федерације БиХ, јер је федерални премијер Нермин Никшић у ранијим преговорима рекао да је све договорено", каже Усорац.

Ако је договорено, истиче Усорац, онда Крајина мора бити смијењен, јер није испоштовао договор са премијером, а ако није договорено онда мора да иде Влада Федерација БиХ, јер опструише производњу хране.

Он је додао да се таквим ставом нарушава основно право на рад, те да одговорни морају отићи са политичке сцене БиХ.

"Не дозвољавају ми, са овако скупим репроматеријалом, да радим и производим", рекао је Усорац.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *