Гавран: Дефицит изузетно висок

Резултати спољнотрговинске размјене БиХ нису повољни већ више година – дефицит је изузетно висок, покривености увоза извозом споро се повећава да био дат импулс развоју економије, а структура извоза и увоза су још неповољније од цифара, изјавио је пројект-менаџер Сектора за макроекономију Спољнотрговинске коморе БиХ Игор Гавран. "Дефицит остварен у августу значајно је већи од […]

четвртак, септембар 27, 2012 / 21:09

Резултати спољнотрговинске размјене БиХ нису повољни већ више година – дефицит је изузетно висок, покривености увоза извозом споро се повећава да био дат импулс развоју економије, а структура извоза и увоза су још неповољније од цифара, изјавио је пројект-менаџер Сектора за макроекономију Спољнотрговинске коморе БиХ Игор Гавран.

"Дефицит остварен у августу значајно је већи од онога у јулу и више предходних мјесеци, док је мјесечна покривеност увоза извозом минимална у односу на цијели дванаестомјесечни период и то је нешто што оправдано указује на врло лоша кретања у економији", рекао је Гавран на презентовању осовне карактеристике спољнотрговинске размјене БиХ за осам мјесеци.

Говорећи о водећим извозним тржиштима БиХ, Гавран је навео да се највећа промјена огледа у смањењу извоза у Србију, а када је ријеч о осталим структура је остала приближна као у истом периоду предходне године, уз одређена побољшања као што је тржиште Турске.

Када је ријеч о тржиштима и највећим промјенама које су се догодиле, каже Гавран настављен је пад извоза у Србију, који је већ достигао 165 милиона КМ и смањен је за трећину.

"Забрињавајући је и пад извоза на тржиште Словеније, што се може повезати са падом индустријске производње у тој земљи", истакао је Гавран.

Он је навео да су међу водећим извозним производима углавном исте групе – електрична енергија поново се појавила на листи водећих након вишемјесечног заостајања. "Тај износ је знатно мањи него што је био у истом периоду прошле године", рекао је Гавран.

Гавран каже да је увоз из Њемачке повећан за 100 милиона КМ, из Аустрије је знатно већи него раније, док је повећање увоза из осталих земаља углавном наставак тренда из ранијег периода.

Гавран је указао на смањени увоз каменог угља за Коксару у Лукавцу и посљедично смањење извоза кокса у Србију за Жељезару Смедерево која је била највећи купац.

Говорећи о увозним производима, Гавран је рекао да је на првом мјесту сирова нафта, што има позитивну компоненту, јер се прерађује у БиХ и све већим дијелом извози.

Када је ријеч о нафтним дериватима, Гавран каже да је њихово учешће још превелико и да су они директни генератор дефицита.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *