Гашење ОХР-а у двије фазе

Европска унија предлаже гашење Канцеларије високог представника у БиХ у двије фазе, од којих би у првој било измјештање ОХР-а из БиХ уз задржавање бонских овлашћења, а у другој фази замрла би и бонска овлашћења, рекао је високи европски функционер који је желио остати неименован, преноси Срна. Извор је рекао да би тиме било дато […]

уторак, март 29, 2011 / 22:31

Европска унија предлаже гашење Канцеларије високог представника у БиХ у двије фазе, од којих би у првој било измјештање ОХР-а из БиХ уз задржавање бонских овлашћења, а у другој фази замрла би и бонска овлашћења, рекао је високи европски функционер који је желио остати неименован, преноси Срна.

Извор је рекао да би тиме било дато на знање да се шеф ОХР неће мијешати у свакодневну политику, а бонска овлашћења користио би за уклањање већих блокада у случајевима када земља нема властитих потенцијала да иде напријед. Такође, остао би активан и Савјет за провођење мира.

 

“Након одређеног времена, када се сви навикну на ново рјешење, моћи ћемо да почнемо и разговоре о потпуном гашању ОХР-а и бонских овлашћења", рекао је неким бриселским дописницима овај високи европски извор.

 

Гашење ОХР-а у двије фазе компромис је између оних који желе да ОХР буде укинут одмах и оних који желе да ОХР остане активан у БиХ.

 

БиХ би, замисао је Уније, требало да надрасте "дејтонску фазу" и пређе у "бриселску фазу" коју би обиљежавао фокус на проевропске реформе које би водиле снажнијим интеграцијама.

 

То би требало да надгледа нови шеф делегације у БиХ за којег је конкурс завршен у прошли петак, и сад се ради ужа листа кандидата.

 

На новог шефа делегације ЕУ у БиХ прећи ће нека овлашћења шефа ОХР-а, од којих су најважније заштита одредби Дејтонског споразума, суверенитета, цјеловитости и државних институција БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *