Гајић: “Термонова” је рjешење проблема дистрибуције топлотне енергије

Оснивање предузећа “Термонова” је рjешење проблема дистрибуције топлотне енергије који је већ годинама присутан у Угљевику, рекао је Срни генерални директор Рудника и термоелектране РиТЕ „Угљевик“ Анто Гајић.  Ново предузеће основала је РиТЕ и у њеном је потпуном власништву, али ће, да би се бавила овом дјелатношћу, најприје затражити сагласност општине јер дистрибуција топлотне енергије […]

понедељак, август 27, 2012 / 10:49

Оснивање предузећа “Термонова” је рjешење проблема дистрибуције топлотне енергије који је већ годинама присутан у Угљевику, рекао је Срни генерални директор Рудника и термоелектране РиТЕ „Угљевик“ Анто Гајић.

 Ново предузеће основала је РиТЕ и у њеном је потпуном власништву, али ће, да би се бавила овом дјелатношћу, најприје затражити сагласност општине јер дистрибуција топлотне енергије спада у њихову надлежност. "Не буде ли општина дала сагласност, новоосновано предузеће се неће ни бавити овим послом“, каже Гајић.

Он је објаснио да предузеће РиТЕ "Угљевик" није регистровано за малопродају топлотне енергије, а да се до сада бавило том дјелатношћу, јер се у његовом власништву налази дио постројења у Угљевику, главни водови од Термоелектране до Угљевика, као и подстанице.

Као акционарско друштво, каже Гајић, јасно је да то не можемо никоме дати бесплатно.

"Годинама покушавамо да ријешимо проблем са општином Угљевик и комуналним предузећем, али нисмо успјели да се договоримо. Прије двије године извршили смо процјену вриједности постојећих објеката на 1.700.000 КМ и понудили комуналном предузећу да то буде наше учешће у проценту који уносимо, али су они то одбили", додао је Гајић.

Према његовим ријечима, једина варијанта да Угљевик не остане без гријања и да се оно легално дистрибуише била је формирање новог предузећа.

Он је подсјетио да је РиТЕ акционарско друштво и да о свему одлучује Скупштина акционара која нема право да било коме пренесе власништво без надокнаде, а да је општина Угљевик тражила да ове објекте добије бесплатно.

Гајић је поновио да ће "Термонова“ прво тражити сагласност општине за бављење овом дјелатношћу, јер дистрибуција топлотне енергије спада у комуналне дјелатности.

Према његовим ријечима, ова фирма би требало да, осим дијела Угљевика који се сада снабдијева топлотном енергијом, прошири гријање на насеље Сјевер-Угљевик и приградско насеље.

"Покренули смо набавку калориметара за кључне објекте, као што су школе, што ће им омогућити да смање количину потрошене енергије, јер ће плаћати по утрошеној калорији, а не по квадратном метру", објаснио је Гајић.

"Термонова" ће на основу цијене коју је одредио регулатор по килоџулу, по својим трошковима транспорта и одржавања – одредити цијену утрошених колорија, каже Гајић.

Предузеће РиТЕ "Угљевик" покренуло је и набавку цијеви ради измјене цјевовода, што ће бити пренесено као учешће у капиталу.

Говорећи о стању цјевовода у овој подмајевичкој општини, Гајић је рекао да је Скупштина општине Угљевик донијела одлуку да прода земљиште испод кога се налази топловод који напаја Угљевик, те да се уопште није водило рачуна о том сегменту.

Садашњи власници су на том земљишту саградили куће које су отежале приступ топловоду.

"Још гора одлука је да се кроз канале, кроз које пролазе ове цијеви, уведе канализација, јер кад се појаве подземне воде људи не могу да приђу и интервенишу", додаје Гајић.

У наредном периоду очекује се конституисање кадровских структура “Термонове” Угљевик.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *