Гадафи умро у мукама

Либијски побуњеници су изгледа изводили “масовна погубљења” већег броја војника лојалних Моамеру Гадафију и вјероватно убили и самог Гадафија када су заузели његов родни град прије годину дана, објавила је данас организација Хјуман рајтс воч. У извјештају ове организације за заштиту људских права о недозвољеном поступању побуњеника након заузимања града Сирте октобра 2011. послије одлучујуће […]

среда, октобар 17, 2012 / 18:18

Либијски побуњеници су изгледа изводили “масовна погубљења” већег броја војника лојалних Моамеру Гадафију и вјероватно убили и самог Гадафија када су заузели његов родни град прије годину дана, објавила је данас организација Хјуман рајтс воч.

У извјештају ове организације за заштиту људских права о недозвољеном поступању побуњеника након заузимања града Сирте октобра 2011. послије одлучујуће битке осмомјесечног грађанског рата, даје се најдетаљнији опис онога што група назива ратним злочинима почињеним од стране побуњеника који су збацили са власти Гадафија, а који играју кључну улогу у либијској политици данас.

У извјештају на 50 страна под називом “Смрт диктатора: Крвава освета у Сирту” детаљно су описани посљедњи сати Гадафија 20. октобра, када је покушао да побјегне из опкољеног града.

Конвој дугогодишњег либијског вође бомбардовали су авиони НАТО на изласку из града, а преживјеле су напали побуњеници из града Мисрате, који су заробили и разоружали диктатора и његово окружење.

Мисрата је била поприште вишенедјељне опсаде од стране Гадафијевих снага у којој је погинуло на стотине цивила, а борци из тог града су били међу најнеумољивијим непријатељима режима. ХРВ наводи да изгледа да су се побуњеници из Мисрате светили над заробљеницима из Сирте.

“Докази указују да су опозиционе милиције масовно погубиле најмање 66 заробљених чланова Гадафијевог конвоја у Сирти”, рекао је Питер Бакерт, један од директора организације.

Група са сједиштем у Њујорку каже да је међу новим доказима откривеним у њеној истрази и видео клип с мобилног телефона, који је направио један борац, како побуњеници псују и злостављају већи број заробљеника из Гадафијевог конвоја.

Остаци најмање 17 заробљеника с видео снимка касније су идентификовани међу 50 тијела пронађених иза једног хотела у Сирту, нека још с везаним рукама иза леђа. ХРВ наводи да је користио снимке из болничке мртвачнице да би потврдио идентитет жртава.

Сам Гадафи је виђен жив на видео снимку који је емитован на телевизијама недуго послије битке.

“На видео снимку се види да је Моамер Гадафи био заробљен жив, али да је крварио из ране на глави”, наводи ХРВ у извјештају.

Снимци показују да је “сурово тучен од стране побуњеника, убадан бајонетом у задњицу, чиме су му нанијете нове повреде и крварења”.

У вријеме када је снимљен како га полуголог укрцавају у амбулантна кола, он је изгледао беживотно.

Бакерт каже да налази групе “доводе у питање тврдњу либијских власти да је Моамер Гадафи погинуо у размјени ватре, а не након заробљавања”.

Гадафијев син Муатасим је такође снимљен жив и у заробљеништву, само да би му се тијело појавило касније у мртвачници у Мисрати поред очевог.

ХРВ истиче да по законима рата убиства заробљених бораца представљају ратни злочин и да либијске цивилне и војне власти имају обавезу да истраже ратне злочине и друга кршења међународног хуманитарног права, пренио је АП.

Група је објавила свој извјештај неколико дана прије него што ће Либија прославити “Дан ослобођења” којим се обиљежава дан пада Сирте 23. октобра. Од ослобођења земље нове власти се увелико ослањају на бивше побуњеничке милиције да би обезбиједили градове и чували границе у одсуству војске или владиних снага безбједности.

Позиви да се разне наоружане милиције ставе под контролу министарстава одбране или унутрашњих послова наишли су на снажан отпор бивших побуњеника.

Посљедњи сати Моамера Гадафија

Гадафи је прво рањен у експлозији ручне бомбе, која је експлодирала свега неколико метара од њега док је покушавао побјећи из свог дома у граду Сирту. Након тога је заробљен од стране побуњеника, а преминуо је након што је с леђа прободен бајонетом, због чега је искрварио и умро у тешким мукама. Према извјештају ХРВ-а, бивши је диктатор вјеројатно већ био мртав када је један од побуњеника испалио хитац у његово чело.

Љекар који је проводио обдукцију нашао се под великим притиском и пријетњама смрћу како би заташкао праве узроке смрти 69-годишњег диктатора те у извјештају написао да је Гадафи убијен у размјени ватре с побуњеницима.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *