Гадафи повратио Рас Лануф

РАС ЛАНУФ – Снаге вjерне либијском вођи Муамару Гадафију повратиле су јутрос нафтни град Рас Лануф и приморале побуњенике да напусте своје позиције заузете током викенда и да се повуку на исток, преносе новинари агенције Франс прес. Гадафијеве снаге заузеле су град током преподнева а побуњеници су у паници почели повлачење ка граду Брега који […]

среда, март 30, 2011 / 14:24

РАС ЛАНУФ – Снаге вjерне либијском вођи Муамару Гадафију повратиле су јутрос нафтни град Рас Лануф и приморале побуњенике да напусте своје позиције заузете током викенда и да се повуку на исток, преносе новинари агенције Франс прес.

Гадафијеве снаге заузеле су град током преподнева а побуњеници су у паници почели повлачење ка граду Брега који држе.
Рас Лануф гдjе се налази нафтни терминал пао је у руке побуњеника 27. марта када су са истока земље кренули у продор ка западу, користећи то што су Гадафијеве снаге ослабљене бомбардовањем међународне коалиције.
Тај град налази се на 370 километара западно од Бенгазија, источног упоришта побуњеника који се од средине фебруара боре да свргну Гадафија, и 210 километара од Аџдабије, стратешког центра који су побуњеници заузели 26. марта.
Оснажени међународним ваздушним ударима на Гадафијеве снаге, почетих 19. марта, побуњеници су прошле недеље поново заузели нафтну луку Брега, на 80 километара западно од Аџдабије.
Међународној коалицији је требало пет дана бомбардовања да уништи тенкове либијске владе око Аџдабије, послије чега су његови војници побјегли и у град ушли побуњеници.
Та побједа подстакла је побуњенике да крену у продор од 300 километара ка западу, док нису стигли на 50 километара од Сирта, Гадафијевог родног града, гдје су заустављени и Гадафијеве снаге су поново добиле превласт.


0 КОМЕНТАРА

  1. Ма какви побуњеници, једна наоружана банда која се возика на оним пикапима, по цестама, под заштитом ваздушних удара на Гадафијеве снаге, злочиначки НАТО мора копнено интервенисати и направити покољ у Либији као у Ираку, Косову, Афганистану,..можда ће се и радмановић укључити, ако буде критично доле…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *