Г7 у Јапану углавном опањкавала бившу Г8

Лидери групе седам најразвијенијих индустријксих земаља обећали су данас да ће се залагати за снажан глобални раст и изразили бојазан поводом односа са Сјеверном Корејом и Русијом, као и због територијалних спорова са Кином у Јужном кинеском мору.

петак, мај 27, 2016 / 08:49

Лидери групе седам најразвијенијих индустријксих земаља обећали су данас да ће се залагати за снажан глобални раст и изразили бојазан поводом односа са Сјеверном Корејом и Русијом, као и због територијалних спорова са Кином у Јужном кинеском мору.

"Глобални раст остаје умјерен и испод потенцијала, док ризик од слабог раста и даље постоји. Глобални раст је наш ургентни приоритет", наводи се у декларацији усвојеној на крају дводневног самита Г7 у Јапану.

У документу на 32 странице даје се подршка политици тржишног одређивања курса валута и избјегавању њихове намјерне девалуације ради боље конкурентности.

Ово представља компромис између Јапана, који је пријетио да ће интервенисати и спријечити превелико јачање јена, и САД, које се противе таквим тржишним интервенцијама.

Г7 је обећала "снажнију и уравнотеженију" политику ради постизања "одрживог и избалансираног привредног раста", узимајући у обзир околности сваке земље, уз наставак улагања напора за свођење јавног дуга у одрживе оквире.

Јапански премијер Шинзо Абе указао је на потребу да фискална политика буде флексибилнија да би се одржао економски опоравак, а њемачки канцелар Ангела Меркел рекла је да је скептична у вези са повећањем јавних трошкова ради подстицања економског раста.

Г7 је указала на индустријску презасићеност свјетског тржишта, посебно у сегменту производње челика, и упозорила да то врши "структурни притисак са глобалним импликацијама".

Лидери су затражили од Сјеверне Кореје да у потпуности поштује резолуције Савјета безбједности УН и обустави нуклеарне тестове, лансирања ракета и остале "провокативне акције".

Група је осудила "нелегалну анексију" полуострва Крим од Украјине и запријетила "додатним рестриктивним мјерама" против Москве, али је напоменула да санкције могу бити укинуте уколико Русија спроведе претходне споразуме и поштује суверенитет Украјине.

Г7 је изразила забринутост поводом ситуације у Источном и Јужном кинеском мору, гдје Кина спроводи све одлучније акције у оквиру територијалних спорова са Јапаном и још неколико земаља југоисточне Азије.

Без помињања Пекинга, Г7 је поновила да је посвећена мирном рјешавању поморских спорова у поштовању слободе пловидбе и летова. Група је позвала државе да се уздрже од "једностраних потеза који могу да повећају тензије" и да рјешавају спорове мирним путем.

Г7 је саопштила да масовне миграције и имиграције представљају велики изазов и обећала да ће повећати глобалну помоћ ради покривања тренутних и средњорочних потреба избјеглица и расељених људи. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *