Г7 расправља о ситуацији у Јапану 14. априла

Министри финансија из чланица Групе седам најразвијенијих земаља свијета састаће се у Вашингтону 14. априла, а главна тема тог скупа биће економске последице троструке катастрофе у Јапану, открили су извори из Г7. Тај састанак Г7, групе коју чине САД, Британија, Француска, Њемачка, Италија, Канада и Јапан, одржаће се дан уочи самита шире групе Г20, чије […]

уторак, април 5, 2011 / 07:48

Министри финансија из чланица Групе седам најразвијенијих земаља свијета састаће се у Вашингтону 14. априла, а главна тема тог скупа биће економске последице троструке катастрофе у Јапану, открили су извори из Г7.

Тај састанак Г7, групе коју чине САД, Британија, Француска, Њемачка, Италија, Канада и Јапан, одржаће се дан уочи самита шире групе Г20, чије су чланице и привреде са брзим растом попут Кине, Индије и Бразила, пренио је Ројтерс.

Јапанска привреда је претрпила штету у износу од неколико стотина милијарди долара од разорног земљотреса и цунамија 11. марта, након чега је услиједила и нуклеарна криза.

Ти догађаји су пореметили глобално снабдијевање производима од аутомобила до електронике.

Земље чланице Г7 су понудиле помоћ, али још није познато у којој мјери ће јапанска катастрофа негативно утицати на глобалну производњу.

Министри финансија Г7 вероватно желе да на састанку 14. априла чују јапанску процјену ситуације у тој земљи, наводе аналитичари.

Група Г7 је досад већ учествовала у реткој заједничкој интервенцији на тржишту новца, у покушају да спријечи нагло јачање јапанске валуте у периоду након земљотреса. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *