Фукушима: Дошла струја у један реактор

ОСАКА – Струја је дјелимично прорадила у контролној сали реактора број три у оштећеној нуклеарној централи Фукушима, на сјевероистоку Јапана, гдје су упаљена свјетла, саопштила је данас Токијска електро-компанија (Тепцо) која управља централом. То је прва контролна сала једног од шест оштећених реактора централе гдје је засвјетлила струја. Електрични водови поново су спроведени до других […]

уторак, март 22, 2011 / 21:00

ОСАКА – Струја је дјелимично прорадила у контролној сали реактора број три у оштећеној нуклеарној централи Фукушима, на сјевероистоку Јапана, гдје су упаљена свјетла, саопштила је данас Токијска електро-компанија (Тепцо) која управља централом.

То је прва контролна сала једног од шест оштећених реактора централе гдје је засвјетлила струја. Електрични водови поново су спроведени до других реактора али док се не заврше потребне пробе струја још није пуштена.

Напајање струјом централе Фукушима 1 прекинуто је у разорном земљотресу и цунамију 11. марта, због чега је престао да ради систем хлађења горива што је изазвало низ хаварија и испуштање радиоактивних супстанци.

Техничке екипе данима покушавају поново да успоставе редовно хлађење реактора, а у међувремену ватрогасци и војници посипају најпроблематичније реакторе морском водом из цистерни са воденим топовима.

Системи хлађења реактора пет и шест, који су најмање оштећени, тренутно једини раде.

Шест реактора комплекса Фукушима 1 никад више неће бити пуштени у погон, али потребно је да се гориво у њима охлади тако што ће шипке горива бити потпуно потопљене и базени у којима се оне налазе редовно снабдијевани водом.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *