Фудбал је људско право: Нема ексклузивних преноса ЕП и СП

Државе чланице Европске уније имају право да забране пренос Светског и Европског првенства у фудбалу на телевизијским каналима који се плаћају и да траже да се преносе на телевизијама са слободним приступом, оцијенио је данас јавни правобранилац Суда правде Европске уније. Јавни правобранилац Нило Јескинен затражио је од Европског суда правде да одбаци жалбу Свјетске […]

среда, децембар 12, 2012 / 14:30

Државе чланице Европске уније имају право да забране пренос Светског и Европског првенства у фудбалу на телевизијским каналима који се плаћају и да траже да се преносе на телевизијама са слободним приступом, оцијенио је данас јавни правобранилац Суда правде Европске уније.

Јавни правобранилац Нило Јескинен затражио је од Европског суда правде да одбаци жалбу Свјетске фудбалске федерације (ФИФА) и Европске фудбалске уније (УЕФА) на одлуку с тим у вези из 2011. године.

Мишљење јавног правобраниоца није обавезујуће, али га у већини случајева Суд поштује.

„Када се та такмичења у земљама чланицама сматрају догађајима од великог значаја за њихово друштво, те државе могу да траже да се емитују на телевизији са слободним приступом да би се обезбиједио приступ широке јавности”, навео је Јескинен у својим закључима.

ФИФА организује завршни турнир Свјетског првенства у фудбалу, а УЕФА Европског. Продаја права телевизијског преноса ових такмичења је важан извор њихових прихода.

Те двије федерације сматрају да је неоснована одлука коју су донијели Лондон и Брисел да обезбиједе пренос мечева Свјетског и Европског првенства на телевизијама које се не плаћају. Оне су ту одлуку оспориле пред европским судом.

Међутим, у пресуди из фебруара 2011. суд је подсјетио на европске законе којим се државама чланицама изричито дозвољава да забране „ексклузивни” пренос догађаја који се сматрају од велике важности за њихова друштва, зато што би тиме један велики дио јавности био онемогућен да их прати.

Суд је у тој одлуци истакао посебно значај фудбалских првенстава Европе и свијета за грађане.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *