ФСС тражи да се Косову одузме право на пријатељске мечеве

Фудбалски савез Србије упутио је протестно писмо предсједнику Међународне фудбалске федерације (ФИФА) Сепу Батеру у којем се захтјева да та организација опозове одлуку којом је Косову дозвољено да игра пријатељске мечеве. Повод за ову реакцију ФСС били су, како је истакнуто у саопштењу, инциденти на јучерашњјој утакмици у јужном дијелу Косовске Митровице, када су, упркос […]

петак, март 7, 2014 / 10:15

Фудбалски савез Србије упутио је протестно писмо предсједнику Међународне фудбалске федерације (ФИФА) Сепу Батеру у којем се захтјева да та организација опозове одлуку којом је Косову дозвољено да игра пријатељске мечеве.

Повод за ову реакцију ФСС били су, како је истакнуто у саопштењу, инциденти на јучерашњјој утакмици у јужном дијелу Косовске Митровице, када су, упркос договореним условима, играчи Косова на дресовима носили грб непризнате државе.

„Подсетимо, чанови Одбора за хитна питања ФИФА су на седници одржаној 13. јануара ове године донели једнострану одлуку о омогућавању одигравања пријатељских утакмица сениорске селекције такозваног ФС Косова, али под одређеним стриктним условима – без истицања било каквих националних обележја на дресу, стадиону, без интонирања националних химни и уз обавезно постављање звездице у величини слова „О” поред имена Косово. Већ на првој утакмици по доношењу поменуте одлуке виђен је низ пропуста, грешака и вређања националних симбола Републике Србије”, каже се у саопштењу ФСС.

Наводи се да се дошло до доказа да су играчи домаћег тима на дресу носили грб такозваног ФС Косова.

„ Ово посебно чуди с обзиром да су званична лица на утакмици морала да прегледају опрему уочи почетка меча и у складу са одлуком Одбора за хитна питања ФИФА нареде уклањање истих. Поред званичника, утакмици је присуствовао и специјални посматрач ФИФА, који такође није реаговао. У том циљу, ФС Србије захтева покретање дисциплинског поступка против свих званичника ове утакмице”, наводи се у сапштењу.

Подсјећа се да су прије почетка утакмице испред стадиона, „навијачи запалили заставу Републике Србије и на најтежи могући начин вређали симболе наше земље"

Такође, истиче се да су током утакмице присталице домаћег тима погрдним повицима вријеђали српску нацију и државу.

ФС Србије је, како се даље наводи, 18. фебруара ове године, а по добијању информације да ће поменути меч бити одигран у Косовској Митровици, упутио званични допис ФИФА, упозоравајући их о могућим негативним посљедицама те одлуке.

„ Наиме, у северном делу Косовске Митровице живи велики број грађана српске националности и избор града-домаћина смо представили као планирану провокацију. На жалост, све се догодило како смо и претпостављали. Наша страховања да ће фудбалска утакмица бити искоришћена у политичко-пропагандне сврхе и са жељом прокламовања непостојеће државности, показала су се као апсолутно тачна”. истиче се у саопштењу.

ФСС оцјењује између осталог да је фудбал јуче у Косовској Митровици „био у сасвим другом плану, а представа је искоришћена као директан акт напада на Републику Србију, наше грађане, симболе и државност"

ФСС на крају захтјева од ФИФА „хитну реакцију у виду изрицања казни због поменутих сцена вандализма, национализма, шовинизма и ксенофобије”.

„Такође, ФС Србије се најоштрије дистанцира од донесене одлуке чланова Одбора за хитна питања ФИФА и захтева њено происпитивање и опозивање. Сви чланови фудбалске породице Србије су у претходном периоду чинили максималне напоре и показали огромну дозу разумевања за комплетну и комплексну ситуацију, али захтевамо да фудбалски спорт не буде параван за потитичко деловање међународно непризнате такозване државе Косово”, истиче се на крају у саопштењу ФСС. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *