Француски језик се до 2050 враћа у свјетски врх?

Француски би требало да до 2050. постане језик којим се највише говори на свијету, испред енглеског и кинеског, показало је недавно истраживање чије резултате преносе амерички магазин Форбс и париски Монд. Прије него што је енглески језик преузео примат, француски је дуго био званични језик дипломатије, културе и умјетности. Али, су га касније потиснули најприје […]

четвртак, март 27, 2014 / 12:35

Француски би требало да до 2050. постане језик којим се највише говори на свијету, испред енглеског и кинеског, показало је недавно истраживање чије резултате преносе амерички магазин Форбс и париски Монд.

Прије него што је енглески језик преузео примат, француски је дуго био званични језик дипломатије, културе и умјетности. Али, су га касније потиснули најприје Шекспиров, а потом и мандарински језик.

Према истраживању које је спровела банка Натиксис, француски би могао до 2050. поново да се врати на врх најраспрострањенијих језика на свијету.

Наиме, тада ће 750 милиона људи на планети говорити француски, за разлику од 2010. када их је било 220 милиона. То ће махом бити резултат наглог демографског раста у субсахарској Африци.

Ипак, изнијете бројке, сматрају Форбс и Монд, захтјевају одређене корекције.

Натиксис је као франкофоне обухватио све становнике земаља у којима је француски званични језик. Међутим, као што објашњава Александр Волф из Опсерваторије француског језика, “многе државе имају више званичних језика, као на примјер Белгија, док у појединим афричким земљама, иако је национални језик, француски није језик којим се највише говори”.

По свему судећи, енглески ће и даље остати најзаступљенији језик на свијету и после 2050.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *