Француски и Британски авиони спремни за бомбардовање

Француски и британски авиони могли би да буду упућени на летове изнад Либије још вечерас, што би била политичка порука за Моамера Гадафија, изјавио је француски дипломатски извор. "Идеја није да се нападне Либија, него да се пошаље политичка порука", рекао је француски дипломатски извор. Британски премијер Дејвид Камерон изјавио је да је у току […]

петак, март 18, 2011 / 22:36

Француски и британски авиони могли би да буду упућени на летове изнад Либије још вечерас, што би била политичка порука за Моамера Гадафија, изјавио је француски дипломатски извор.

"Идеја није да се нападне Либија, него да се пошаље политичка порука", рекао је француски дипломатски извор.

Британски премијер Дејвид Камерон изјавио је да је у току пребацивање борбених авиона типа "торнадо" и "тајфун" у базе близу Либије ради спречавања

"крвопролића" над цивилима.

Предсједник САД Барак Обама упозорио је Гадафија да мора да испуни захтјеве УН о прекиду ватре или ће сносити посљедице, укључујући војну акцију.

"Сви напади на цивиле морају бити обустављени", рекао је Обама у говору у Бијелој кући, и додао, да је циљ међународне акције окончање Гадафијеве "кампање репресије над сопственим народом". Обама је навео, да ће улога САД бити ограничена.

У међувремену, Ројтерс преноси да су напади Гадафијевих снага на Мисрату настављени упркос проглашењу примирја.

Извор Ројтерса наводи, да је најмање 25 особа убијено у досад највећем бомбардовању Мисрате, задњег највећег побуњеничког упоришта на западу Либије, а међу жртвама има дјеце.

"Гадафијеве снаге извеле су напад тенковима и топовима. Имамо 25 мртвих у болници, међу њима и неколико дјевојчица", рекао је др. Халед Абу Селха у телефонској изјави за Ројтерс, и додао, да је било бомбардовано и "амбулантно возило".

Овај љекар рекао је да је град бомбардован, иако је либијски министар спољних послова прогласио прекид ватре у 13.30.

"У граду је 20 тенкова, убијају све редом јер желе поново освојити град до вечери", рекао је један извор.

Либијски шеф дипломатије Муса Куса у Триполију је објавио прекид ватре, и навео да то чине како би заштитили цивиле и поступали према резолуцији Савјета безбједности УН-а која захтијева прекид свих војних активности и уводи зону забране лета.

Мисрата, град с 300.000 становника данима је под нападима снага лојалних Моамеру Гадафију, а изјаве о бомбардовању немогуће је провјерити, јер је новинарима онемогућен улазак у град.

Агенције преносе да су сукоби и данас настављени код града Налут у близини границе с Тунисом. Агенција АФП јавља да су сукоби настављени и послијеподне око Аџдабије, кључнога града на истоку.0 КОМЕНТАРА

  1. radmanoviću, otpala ti ruka koju si podigao za bombardovanje libije.
    Nisi samo lopov i kriminalac, ti i šef, koji ti je rekao da tako glasaš ste ubice.
    a, u rs, ste vas dvojica izazvali pravu humanitarnu katastrofu, pljačkajući svoj narod do moslednje mrvice hljeba.

  2. Шта ти је балијо, који ти је к…ц? Какав Радмановић мајмуне? Питај свога Хариса и Злају те Алкалаја и његовог амбасадора при УН јесу ли хтјели и јесу ли смјели не подићи руку?!
    Турци су се јасно изјаснили против иако су најдражи муслимански члан НАТО и иако су за исти случај 1999. били најглатији ЗА напад на Србију.
    Е сад, то што ПОТУРИЦЕ нису исто што и Турци, то ти види са својима, не подмећи тако дјетињасто, смијешан си до гађења!x-(

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *