Француска жели надзор свих банака еврозоне

Француски министар финансија Пјер Московиси изјавио је да би супервизор европског банкарског сектора требало да од јануара надгледа све банке еврозоне. „Под банкарским надзором би од краја 2012. требало да буду све банке еврозоне”, рекао је министар Московиси на конференцији за штампу у Паризу, пренела је француска новинска агенција АФП. По Московисију, то би „омогућило […]

понедељак, септембар 10, 2012 / 22:28

Француски министар финансија Пјер Московиси изјавио је да би супервизор европског банкарског сектора требало да од јануара надгледа све банке еврозоне.

„Под банкарским надзором би од краја 2012. требало да буду све банке еврозоне”, рекао је министар Московиси на конференцији за штампу у Паризу, пренела је француска новинска агенција АФП.

По Московисију, то би „омогућило директну докапитализацију банака ради заштите еврозоне”.

Крајем јуна, лидери Европске уније су додијелили Европској комисији задатак да састави приједлоге за формирање јединственог надзорног тијела за банке еврозоне.

Њемачка се, међутим, строго успротивила контроли свих банака еврозоне, указујући да би било боље усмјерити се само на велике банке, чија би пропаст могла представљати велику пријетњу по читав банкарски сектор еврозоне.

Критичари тврде да Берлин на тај начин настоји да заштити државне регионалне банке од надзорних процедура.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *