Француска: Затварање ромских насеља настављено

Француска социјалистичка влада саопштила је данас да ће наставити са контроверзном политиком затварања илегалних ромских насеља, али ће и ублажити рестрикције за запошљавање Рома из Румуније и Бугарске. Саопштење је услиједило након хитног министарског састанка о третирању око 15.000 Рома који живе у нехигијенским и незаконитим насељима широм Француске. Министар за стамбена питања Сесил Дуфло […]

четвртак, август 23, 2012 / 08:13

Француска социјалистичка влада саопштила је данас да ће наставити са контроверзном политиком затварања илегалних ромских насеља, али ће и ублажити рестрикције за запошљавање Рома из Румуније и Бугарске.

Саопштење је услиједило након хитног министарског састанка о третирању око 15.000 Рома који живе у нехигијенским и незаконитим насељима широм Француске.

Министар за стамбена питања Сесил Дуфло рекла је након разговора да је влада пристала да укине плаћање 300 евра колико послодавци сада морају да плате да запосле некога бугарског или румунског држављанина.

Листа послова на која могу да конкуришу држављани ових земаља такође је проширена.

У саопштењу из кабинета премијера наводи се да ће много критиковано расформирање илегалних ромских насеља бити настављено, ако се проводе на основу налога суда.

Предсједник Франсоа Оланд и његов министар унутрашњих послова Мануел Вал нашли су се на удару критика овог љета због дозволе расформирања неколико ромских насеља и репатријације стотина њихових станара у Бугарску и Румунију.

Неколико водећих социјалиста, Зелени и групе за права Рома критиковале Оланда и Вала због настављања политике бившег десничарског предсједника Николе Саркозија.

Савјет Европе апеловао је на Француску у уторак да превазиђе краткорочне мјере за ромску популацију, док је "Амнести интернешенел" саопштио да Француска треба да прекине са размонтирањем илегалних насеља ако прије није нашла одговарајући смјештај за деложиране.

Међутим, премијер Жан-Марк Еро рекао је да је расформирање насеља легитимно ако се проводи на основу одлуке суда или ако се тиме прекида нека опасна ситуација или ситуација која представља опасност за здравље. Он је додао да је рашчишћавање тих нехигијенских насеља законски и оправдано.

Он тврди да примарну одговорност за добробит Рома имају земље њиховог поријекла.

Француска је једна од великог броја земаља ЕУ која није дозволила радницима Бугарске из Румуније неограничен приступ тржишту рада након пријема ових земаља у ЕУ 2007.

Критичари кажу да та политика ставља Роме у незавидну позицију и да могу да буду депортовани јер не могу показати да могу да се издржавају, а за велики број радних мјеста не могу конкурисати.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *