Француска привреда тоне, Оланд обећава опоравак

Француска привреда потонуће у трећем кварталу за 0,2 одсто, навела је централна банка у Паризу, потврдивши своју ранију прогнозу, која указује на наставак проблема у другој по величини европској економији. Француска би тако у трећем тромјесечју забиљежила негативан привредни раст по први пут откако је изашла из рецесије 2009 и након три узастопна квартала нултог […]

понедељак, септембар 10, 2012 / 10:55

Француска привреда потонуће у трећем кварталу за 0,2 одсто, навела је централна банка у Паризу, потврдивши своју ранију прогнозу, која указује на наставак проблема у другој по величини европској економији.

Француска би тако у трећем тромјесечју забиљежила негативан привредни раст по први пут откако је изашла из рецесије 2009 и након три узастопна квартала нултог раста, пренијела је агенција АФП.

Уколико би се прогноза банке остварила и ако би потом услиједио још један квартал са негативним растом, француска привреда би поново ушла у рецесију, која се дефинише као два узастопна тромјесечја са смањеном привредном активношћу.

Предсједник Француске Франсоа Оланд изјавио је јуче да очекује да ће привредни раст у 2012. „бити једва изнад нуле”, док је влада у Паризу за текућу годину прогнозирала економски раст од 0,3 одсто.

Оланд је најавио двогодишњи план опоравка да би угушио све веће незадовољство у вези са посрнулом економијом, све већом незапосленошћу и масовним отпуштањима.

„Морам да одредим смјер и ритам за борбу са високом незапосленошћу, смањеном конкурентношћу и озбиљним дефицитима. План опоравка је моја мисија, а његов временски оквир је двије године”, рекао је Оланд у интервјуу за француску телевизију.

Предсједник је навео да је свјестан да је тренутно око три милиона људи без посла, обећавши да ће та цифра бити мања за годину дана.

Обећавајући строгу штедњу, Оланд је напоменуо: „Нећемо потрошити ни евро више у 2013. у односу на 2012”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *