Француска одбила азил Асанжу

Јелисејска палата је одбила да пружи азил Џулијану Асанжу, оснивачу Викиликса, који је у писму Франсоа Оланду образложио свој захтев тиме да му је угрожен живот. „Француска је примила писмо господина Асанжа. Узимајући у обзир правне елементе и материјалну ситуацију господина Асанжа, Француска не може да изађе у сусрет његовом захтјеву. Господин Асанж се не […]

петак, јул 3, 2015 / 13:45

Јелисејска палата је одбила да пружи азил Џулијану Асанжу, оснивачу Викиликса, који је у писму Франсоа Оланду образложио свој захтев тиме да му је угрожен живот.

„Француска је примила писмо господина Асанжа. Узимајући у обзир правне елементе и материјалну ситуацију господина Асанжа, Француска не може да изађе у сусрет његовом захтјеву. Господин Асанж се не налази у непосредној опасности. Поред тога за њим је расписана европска потерница“, стоји у кратком саопсстењу Јелисејске палате.

Оснивач Викиликса који се од 2012. године налази у амбасади Еквадора у Лондону затражио је од француског предсједника Франсоа Оланда да му пружи уточиште у Француској.

„Француска ће, уколико ме прими, учинити не само хуманитарни већ и симболичан гест и тиме охрабрити све новинаре и узбуњиваче широм света који свакодневно ризикују животе како би омогућили грађанима да направе корак ближе истини", поручио је оснивач Викиликса.

Француски медији „Либерасион“ и „Медијапарт“ објавили су прошле недеље нову серију докумената до којих је дошао Асанж који откривају да је америчка обавјештајна агенција НСА сспијунирала три француска председника.

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *