Француска обећава враћање умјетничких дјела Јеврејима

Француска је обећала да ће појачати напоре да се породицама и насљедницима врате уметничка дјела која су Јеврејима украли нацисти током Другог свјетског рата. Француска министарка културе Аурели Филипети изјавила је да ће Француска заузети активнији приступ проналажењу законитих власника. „До сада смо чекали да насљедници и рођаци покрену процедуру потраге,„ рекла је она. „Желим […]

уторак, март 19, 2013 / 08:09

Француска је обећала да ће појачати напоре да се породицама и насљедницима врате уметничка дјела која су Јеврејима украли нацисти током Другог свјетског рата.

Француска министарка културе Аурели Филипети изјавила је да ће Француска заузети активнији приступ проналажењу законитих власника.

„До сада смо чекали да насљедници и рођаци покрену процедуру потраге,„ рекла је она. „Желим да уведем активнији приступ у оквиру кога ће Француска трагати за власницима без обзира да ли је поднијет формални захтјев”, додала је министарка.

Она је ово рекла уочи церемоније на којој ће шест слика из 18. вијека бити враћено потомцима бечког индустријалца Ричарда Нојмана, а један рад из 17. века породици Јозефа Винера, банкара из Прага који је убијен у холокаусту.

Француски државни музеји тренутно, како се процјењује, чувају око 2.000 уметничких дијела која чекају да буду идентификовани њихови власници.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *