Француска истјерује Роме

Стотинак Рома, међу којима двадесеторо дјеце, избачено је данас из једног насеља у Марсеју, као и 64 Рома из околине Париза, саопштиле су данас француске власти. У Марсеју, протјеривање је спроведено послије двије одлуке суда којом је наређен одлазак становника са тог подручја, навела је префектура Марсеја на југоистоку Француске. Укупно 11 Рома, који су […]

четвртак, август 30, 2012 / 18:23

Стотинак Рома, међу којима двадесеторо дјеце, избачено је данас из једног насеља у Марсеју, као и 64 Рома из околине Париза, саопштиле су данас француске власти.

У Марсеју, протјеривање је спроведено послије двије одлуке суда којом је наређен одлазак становника са тог подручја, навела је префектура Марсеја на југоистоку Француске.

Укупно 11 Рома, који су живјели у другим камповима у Марсеју, такође данас треба да се врати у своје земље поријекла у оквиру процедуре помоћи враћања кући, додала је Префектура.

У околини Париза, 64 Рома, од којих 17 дјеце, који су живели на локацији близу једне болнице протјерано је са тог места и упућено у друга насеља у другој општини.

Полиција је јуче протјерала становнике неколико кампова у сјеверном дијелу Париза, гдје је живело неколико стотина људи.

Стручњнаци УН позвали су јуче француску владу да поштује европске и међународне норме људих права о недискриминацији.

„Насилно протеривање не представља рјешење. Треба пронаћи алтернативна рјешења у складу са стандардима поштовања људских права”, рекла је специјални извјестилац УН за насељавање Ракела Ролник.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *