Француска: Филмови промовишу пушење

Француски Савез за борбу против рака оптужио је француску кинематографску индустрију да подстиче пушење у филмовима. Поводом Свјетског дана без дуванског дима, ова организација је прегледала 180 филмова и установила да око 80 одсто њих садржи сцене пушења или сцене у којима се виде разни пушачки “реквизити”, попут упаљача, кутије цигарета или пепељара. – Присуство […]

субота, јун 2, 2012 / 15:45

Француски Савез за борбу против рака оптужио је француску кинематографску индустрију да подстиче пушење у филмовима.

Поводом Свјетског дана без дуванског дима, ова организација је прегледала 180 филмова и установила да око 80 одсто њих садржи сцене пушења или сцене у којима се виде разни пушачки “реквизити”, попут упаљача, кутије цигарета или пепељара.

– Присуство и валоризација пушења на филму омогућава дуванској индустрији да заведе нове жртве, посебно жене и младе – истакла је предсједница удружења Жаклин Годе, оштро осуђујући овакве “срамне маркетиншке технике”.

Савез за борбу против рака замјера филмаџијама и што недовољно стигматизују пушаче и што су поједине сцене у којима људи пуше (21,3 одсто) снимљене на јавним мјестима, попут кафића, ресторана или радног мјеста.

– Француски филм не поштује закон о забрани пушења на јавном мјесту – казала је Годе, позивајући редитеље, продуценте и глумце да промовишу остварења без дуванског дима.

Она је тражила да се особама млађим од 18 година забрани гледање филмова у којима се рекламирају производи дуванских компанија и да министарство културе престане да финансира филмове у којима се промовише пушење. Савез је закључио да је у француским филмовима у просјеку 2,4 минута посвећено пушењу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *