Фотографијом из Билеће Сингер подсјећа на своју историју

Позната америчка Шиваћа компанија Сингер на свом фејсбук профилу, као подсјетник на своју историју, подијелила је само једну црно-бијелу фотографију и то из Билеће. „Доза историје: Прва Сингерова школа шивења око 1926. године у малом граду Билећи, бивша Краљевина Југославија. Курсеви шивења нуђени су бесплатно и ово је првих 20 машина које су увезене из […]

уторак, мај 10, 2016 / 00:56

Позната америчка Шиваћа компанија Сингер на свом фејсбук профилу, као подсјетник на своју историју, подијелила је само једну црно-бијелу фотографију и то из Билеће.

„Доза историје: Прва Сингерова школа шивења око 1926. године у малом граду Билећи, бивша Краљевина Југославија. Курсеви шивења нуђени су бесплатно и ово је првих 20 машина које су увезене из Сједињених Америчких Држава“, написали су из ове компаније уз фотографију на свом фејсбук профилу.

На дну фотографије ћирилицом је написано: „Бесплатан течај умјетног везива на сингер шиваћим стројевима. Билећа, 2.11. 1926.“

Нисмо успјели да индетификујемо никог од људи са фотографије, а непознат је и њен аутор, као и начин на који је доспјела до администратора фејсбук странице Шиваће компаније „Сингер“.

„Сингерове шиваће машине популарно зване сингерице биле су први масовно продаван индустријски производ на простору бивше Југославије између два рата, јер је постао готово обавезни дио мираза боље стојеће удаваче“, записано је у Википедијином чланку о овој компанији.

„Сингер“ је имао своје луксузне продајне салоне у готово сваком већем граду Бивше Југославије, и то готово по правилу у најстрожем центру. Њихов салон у Загребу био је на Тргу Бана Јелачића 13, у згради тадашње Југославенске банке, изграђене 1926. по пројекту архитекта Игњата Фишера.

Настанак „сингерице“

Први прототип „сингерице“ направио је Исак Мерит Сингер, глумац, иноватор и предузетник из Питстовна, држава Њујорк. Њему је, сасвим случајно, 1850. године у Бостону стигла на поправку шиваћа машина „Лероу енд Блоџет“. Растављајући њен компликовани механизам, Сингер је схватио да би шиваћа машина била пуно поузданија и мање кварљива ако би се чунак кретао по равној линији (горе-доле) него кружно, с равном умјесто закривљеном иглом. Он је заправо промијенио логику, умјесто да игла прати тканину, код његове машине игла је једноставно ишла горе-доље, а тканину је требало помицати у смјеру шава. Сингер је одлучио да уложи вријеме и новац у производњу нове машине, а након 11 дана и 40 долара потрошених на израду прототипа, родила се прва сингер шиваћа машина.

Тако је Исак Сингер 1851. године, заједно са њујоршким адвокатом Едвардом Кларком, основао компанију под именом „И. М. Сингер & Цо“. У само двије године, „Сингер“ је постала водећа америчка фабрика за производњу и продају шиваћих машина. Компанија је 1853. године промијенила име у “Сингер Мануфацтуринг Цомпанy“ и отворила производни погон у Њујорку. Прве њујоркшке шиваће машине продаване су по цијени од 100 долара, што је било право богатство. Упркос високим цијенама, продаване су добро, јер су их продавали на отплату. Купци су их могли отплаћивати својим радом на машинама које су добили – одмах.

Данашње сједиште компаније „Сингер“ је у Тенесију. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *