Формирано удружење жена-жртава рата

Савез логораша Републике Српске формирао је јуче у Модричи, на сједници Управног одбора, Секцију жене – жртве рата која ће окупљати жртве сексуалног и осталог насиља у протеклом рату. На конститутивној сједници Секције изабран је седмочлани Управни одбор, за чијег предсједника је изабрана Олга Грашко из Вишеграда. Основни циљ Секције биће пружање подршке женама које […]

субота, март 30, 2013 / 19:59

Савез логораша Републике Српске формирао је јуче у Модричи, на сједници Управног одбора, Секцију жене – жртве рата која ће окупљати жртве сексуалног и осталог насиља у протеклом рату.

На конститутивној сједници Секције изабран је седмочлани Управни одбор, за чијег предсједника је изабрана Олга Грашко из Вишеграда.

Основни циљ Секције биће пружање подршке женама које су жртве ратне тортуре и силовања, рекла је Грашко.

Он је истакла да ће Секција, осим јавн е презентације насиља које су претрпјеле српске жене, учествовати и у креирању и доношењу закона о цивилним жртвама рата Републике Српске, гдје би биле укључене жртве тортуре и силовања.

Грашко је истакла да у Федерацији БиХ жене жртве ратне тортуре имају материјалну сатисфакцију и подршку власти прописану законом.

"Вријеме је да и Република Српске донесе исти закон", рекла је Грашко и као посебне активности Секције нагласила медијско дјеловање у земљи и иностранству, ради доказивања да су у протеклом рату, осим муслиманки и Хрватица, страдале и Српкиње.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић рекао је да је у Савезу, као и другим организацијама, регистровано више од 2.500 жена жртава рата. "Овај број вишеструко је већи, али се због страха, стида и осталих предрасуда велики број жена није регистровао", рекао је Дукић.

Он је нагласио да ће доношењем закона на нивоу Републике Српске и жене у Српској имати правну заштиту, стећи више самопоуздања и да ће, по угледу на жене у Федерацији БиХ, храбрије говорити о тортури коју су преживјеле у рату.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *